Joksimović: Nema razloga da naš bezvizni režim bude ugrožen 1Foto: FoNet/ Vlada Srbije Slobodan Miljević

Srbija je i 2015, u jeku migrantske krize, pokazala sposobnost i odgovornost prema zemljama Evropske unije u pogledu odgovorne kontrole granica i učestvovanja u zajedničkim rešenjima, kaže za Danas Jadranka Joksimović…

… ministarka za evropske integracije Srbije, upitana kako komentariše medijske tvrdnje da je Srbiji ugrožen bezvizni režim sa EU, zbog činjenice da Beograd nije uveo vize zemljama poput Irana, iz kojih dolaze ilegalni migranti koji potom nastavljaju put ka državama članicama Unije.

Ministarka Joksimović ukazuje da „svakako da zemlje članice EU prate situaciju sa kretanjem ka EU državljana svih zemalja koje su na negativnim listama Evropske unije, ali mi vrlo revnosno pratimo situaciju i vršimo kontrolu letova na aerodromu, zajedno sa pripadnicima Fronteksa, i nema razloga da naš bezvizni režim bude ugrožen“.

Kako Danas nezvanično saznaje od pojedinih predstavnika diplomatskih krugova, Brisel do sada nije uputio nikakvu zvaničnu primedbu srpskim vlastima u vezi sa neuvođenjem viza državama koje se smatraju „problematičnim“ zbog velikog broja ilegalnih migranata.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić je ove sedmice, takođe, demantovao tvrdnje da je „beli šengen“ u opasnosti jer je zvanični Brisel nezadovoljan što je Srbija ukinula vize za pojedine zemlje koje nisu priznale Kosovo. Kako tvrdi Dačić, „nije problem za EU što smo mi pojedinim zemljama ukinuli vize nego što te zemlje nisu priznale Kosovo“.

S druge strane, zagrebački Jutarnji list tvrdi, pozivajući se na diplomatske izvore iz Brisela, objavio je da je EU „ozbiljno zabrinuta“ zbog ponašanja Srbije „koja zbog političkih razloga ukida vize državljanima trećih država i time otežava borbu protiv ilegalnih migracija u regionu Zapadnog Balkana i u EU“. U tom kontekstu, naveden je primer „sve većeg broja državljana Irana koji u Srbiju, nakon ukidanja viza, dolaze kao turisti, ali potom kreću preko BiH prema EU“.

Prema tvrdnjama sagovornika Jutarnjeg lista, „ponašanje Srbije je neprimereno i opasno“. „Oni time mogu ugroziti i viznu liberalizaciju koja postoji za njihove građane i mi ćemo pomno pratiti kako će se stvari odvijati. Osim za Iran postoje nagađanja da bi Beograd mogao uskoro ukinuti vize i za neke druge države i tako Beograd postati vrata za njih na putu prema EU“, navodi se u tekstu. U sličnom tonu, državni sekretar u ministarstvu unutrašnjih poslova Slovenije Boštjan Šefic izjavio je prošlog meseca da ta zemlja nije zadovoljna situacijom na balkanskoj migrantskoj ruti i velikim brojem migranata koji prelaze spoljnu granicu EU. On je kao jedan od problema za Sloveniju naveo to što je Srbija ukinula vize za građane Irana i nekoliko afričkih zemalja. „To znači da ovi ljudi ulaze u Srbiju savršeno legalno“, rekao je Šefic, uz konstataciju da slična legalna ruta vodi od Turske do Bosne.

Vučić sa iranskim zvaničnikom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se juče u Beogradu sa ministrom industrije, rudarstva i trgovine Irana Mohamadom Šarijatmadarijem, sa kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima i ekonomskoj saradnji. Kako je saopšteno sa Andrićevog venca, Vučić je istakao da su odnosi dveju zemalja dobri i izrazio nadu da će u budućnosti biti još bolji, naročito u oblasti ekonomske saradnje. Predsednik Srbije je, takođe, izrazio zahvalnost Iranu na „dosadašnjem principijelnom stavu po pitanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova“. Ministar Šarijatmadari je naglasio važnost dugotrajnih diplomatskih odnosa dveju zemalja i uručio pozivno pismo predsednika Irana Hasana Rohanija predsedniku Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari