Joksimović: Predlog nove metodologije za proširenje EU nije naročito bolji 1Foto: Ministarstvo za EI

Ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović je danas ocenila da predlog nove metodologije za proširenje EU nije loš za Srbiju, ali i da „nije naročito bolji“ od one po kojoj Srbija sada pregovara.

Joskimović je to rekla u Beogradu, na sastanku s državnim sekretarom Ministarstva spoljnih poslova Španije za evropske poslove Huanom Gonsalesom Barba Perom.

Joksimović je rekla da Srbija čeka da na Samitu Zapadnog Balkana EU u maju u Zagrebu vidi „napredni ekonomski plan“ za proces proširenja.

Srbija je, kako je navela, pokazala da „ima potencijal da pregovara po bilo kojoj metodologiji“, a u reformama na putu ka EU „posebna pažnja se posvećuje vladavini prava, ekonomiji i održivom razvoju“.

Barba Pera je rekao da će Španija nastaviti da aktivno podržava proces pristupanja Srbije EU.

Istakao je da se Španija zalaže i za nastavak dijaloga Beograda i Prištine, „uz jasno predočenu obavezu Prištini da pretohodno ukine nametnute dodatne tarife“, piše u saopštenju.

Dodao je da je Španija za poštovanje statusne neutralnosti EU prema pitanju Kosova.

Ministarka je zahvalila Španiji za podršku i pomoć Srbiji u evrointegraciji, kao i za nepriznavanje nezavisnosti Kosova, saopštila je Vlada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari