Joksimović s ambasadorima država Višegradske grupe o evropskim integracijama i saradnji 1Foto: EPA/OLIVIER HOSLET

Ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović razgovarala je danas u Beogradu s ambasadorima država Višegradske grupe (V4) o nastavku saradnje, evropskim integracijama, regionu, bilateralnim odnosima i drugim temama.

Ambasadori zemalja V4 – Mađarske, Slovačke, Češke i Poljske, kazali su da je politika proširenja EU na Zapadni Balkan važan i prioritetan zadatak Višegradske grupe, koja razume da taj proces predstavlja vitalnu i važnu politiku EU, saopštila je Vlada Srbije.

Oni su naveli da će njihove države aktivno nastaviti da podržavaju proces evrointegracija Srbije, da su rezultati reformi vidljivi, kao i posvećenost Srbije pristupanju Uniji, navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, sagovornici su potvrdili da će saradnja Beograda i država Višegradske grupe u procesu evrointegracija Srbije biti nastavljena kroz modele definisane memorandumima o saradnji.

Joksimović je zahvalila državama Višegradske grupe na podršci u procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji, i navela da su za Srbiju posebno dragocena njihova iskustva iz vremena kada su bile kandidati za članstvo u EU, dodaje se u saopštenju.

Ministarka je kazala ambasadorima da je Srbija generalno zadovoljna godišnjim izveštajem Evropske komisije o napretku, iako on sadrži „političke kvalifikacije koje su doprinele stvaranju pogrešnog utiska da Srbija nije dovoljno napredovala u procesu pristupanja“, stoji u saopštenju. Ona je navela i da će Srbija „uvažiti i implementirati“ sve ozbiljne primedbe Evropske komisije.

Navodi se i da je Joksimović izrazila očekivanje da će Srbija do kraja rumunskog predsedavanja Savetu EU otvoriti bar dva od pet poglavlja za koja je tehnički spremna.

Ona je s ambasadorima zemalja V4 razgovarala i o inicijativi pokrenutoj tokom posete slovačkog premijera Petera Pelegrinija, da bude održan sastanak formata V4+1, radi unapređivanja komunikacije između Srbije i država V4 u procesu evropskih integracija i u oblastima bezbednosti, infrastrukture, visoke tehnologije i kulture, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari