Joksimović sa mladima Hrišćansko-demokratske unije o evrointegracijama  1Foto: Fonet/ Zoran Mrđa

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović sastala se sa delegacijom eksperata Hrišćanske demokratske unije za Istočnu Evropu.

Razgovarali su o procesu pristupanja Srbije EU i saradnji dve države na našem evropskom putu, reformama koje se sprovode, situaciji u EU i drugim važnim temama, naviodu se u saopštenju za medije.

Ministar je istakla da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kancelar Nemačke Angela Merkel, u proteklom periodu, izgradili izuzetno dobre političke odnose koji su uticali na još bolju sliku – kao Srbije u Nemačkoj, tako i Nemačke u Srbiji. Pozdravila je mlade ljude koji će – kako je navela, u budućnosti biti elita nemačke politike i zahvalila im na interesovanju koje pokazuju prema Srbiji.

Jadranka Joksimović rekla je da je Nemačka važan strateški partner Srbije koji nam pruža snažnu pomoć i podršku u procesu pristupanja EU. Potvrđuje to i podatak da je, u poslednjih 15 godina, Nemačka opredelila 1.6 milijardi evra bespovratnih sredstava za brojne razvojne i reformske  projekte, stoji u saopštenju.

Ministar je ocenila da je Strategija proširenja snažno ohrabrenje za Srbiju da nastavi sa započetim reforma i, istovremeno, ohrabrenje i poruka da se na našu državu, kao kandidata za EU, ozbiljno računa. Joksimović je pojasnila i da 2025-ta godina nije garantovana godina prijema Srbije u EU, već da bi je trebalo razumeti kao okvir i motivaciju.

Ministar evropskih integracija očekuje da će Srbija tokom Bugarskog predsedavanja Savetom EU otvoriti najmanje tri poglavlja, od 5 za koja smo tehnički spremni: 33 – finansijske i budžetske odredbe, 9 – finansijske usluge, 13 – ribarstvo, 18 – statistika i 17 – ekonomska i monetarna unija.

Predstavnici delegacije Hrišćanske demokratske unije,  partije koja je deo nemačke vladajuće koalicije, smatraju da je Srbija dosadašnjim aktivnostima, prevashodno u procesu pristupanja EU – naročito kroz rezultate reformi, pokazala da je pouzdan i ozbiljan partner na koga može i u budućnosti da se računa. Stoga, kako su akcentovali, podrška Nemačke Srbiji na evropskom putu neće izostati.

Sagovornici su konstatovali da su odnosi dve države dobri – taj podatak potvrđuju nemačke investicije u privredu Srbije, i da se razvijaju na obostrano zadovoljstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari