Foto: EPA/OLIVER HOSLET

Joksimović je, na konferenciji za novinare, rekla da je od Volfa zatražila podršku Nemačke za takav scenario, naravno, uz prethodnu ocenu napretka Srbije o ispunjavanju i obaveza iz poglavlja 23 i 24.

Nemačka nije samo jedan od najvažnijih političkih partnera Srbije na evropskom putu, već i najveći pojedinačni bilateralni donator sa 1,6 milijardi evra u proteklih 15 godina, rekla je Joksimović.

Joksimović je podsetila i da je ta zemlja značajan investitor u Srbiji, da su Srbi koji žive u toj pokrajini važan deo zajednice, napominjući da je u delegaciji koja boravi u Srbiji i predsednik Udruženja podunavskih Švaba.

Prema rečima Joksimović, delegacija Baden Virtemberga će posetiti Vojvodinu i Novi Sad, gde će biti prilike da se detaljnije razgovara i o projektima u okviru Dunavske strategije.

Joksimović je rekla i da je prihvatila poziv gradonačelnika Ulma da poseti u julu taj grad i prisustvuje Dunavskom festivalu.

Volf je naglasio da je u pokrajinskoj Vladi Baden Virtemberga zadužen za evropske poslove i oblast pravosuđa i da smatra da je vladavina prava temelj Evrope i da Evropska unija može imati budućnost ako se očuva taj temelj i načelo vladavine prava.

Mi smo došli kao prijatelji, ne mentori, ne da delimo savete, već da podelimo iskustva i da se dogovaramo oko zajedničkih projekata na evropskom putu, rekao je Volf.

Volf je naveo da je jutros razgovarao sa premijerkom Anom Brnabić i ministarkom pravde Nelom Kuburović u sredu, koje su mu dale sjajan uvid u situaciju i napredak u reformi u oblasti vladavine prava.

Snažno podržavamo taj proces, nezavisno pravosuđe je važan deo vladavine prava, rekao je Volf i naveo da je dogovoren razmena pravnika iz Srbije i te nemačke pokrajine.

Između Baden Virtemberga i Srbije postoji odlična ekonomska saradnja, za koju želimo da unapređujemo, ali i za to je potrebna funkcionalna pravna država, zaključio je Volf.