Joksimović: Spremni za pet poglavlja 1Foto: EPA/OLIVER HOSLET

Ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović izjavila je danas, posle razgovora sa ministrom nemačke pokrajine Baden Virtemberg Gidom Volfom, da je Srbija spremna za otvaranje pet pregovaračkih poglavlja i da očekuje da u junu bude otvoren značajniji pregovarački paket.

Joksimović je, na konferenciji za novinare, rekla da je od Volfa zatražila podršku Nemačke za takav scenario, naravno, uz prethodnu ocenu napretka Srbije o ispunjavanju i obaveza iz poglavlja 23 i 24.

Nemačka nije samo jedan od najvažnijih političkih partnera Srbije na evropskom putu, već i najveći pojedinačni bilateralni donator sa 1,6 milijardi evra u proteklih 15 godina, rekla je Joksimović.

Joksimović je podsetila i da je ta zemlja značajan investitor u Srbiji, da su Srbi koji žive u toj pokrajini važan deo zajednice, napominjući da je u delegaciji koja boravi u Srbiji i predsednik Udruženja podunavskih Švaba.

Prema rečima Joksimović, delegacija Baden Virtemberga će posetiti Vojvodinu i Novi Sad, gde će biti prilike da se detaljnije razgovara i o projektima u okviru Dunavske strategije.

Joksimović je rekla i da je prihvatila poziv gradonačelnika Ulma da poseti u julu taj grad i prisustvuje Dunavskom festivalu.

Volf je naglasio da je u pokrajinskoj Vladi Baden Virtemberga zadužen za evropske poslove i oblast pravosuđa i da smatra da je vladavina prava temelj Evrope i da Evropska unija može imati budućnost ako se očuva taj temelj i načelo vladavine prava.

Mi smo došli kao prijatelji, ne mentori, ne da delimo savete, već da podelimo iskustva i da se dogovaramo oko zajedničkih projekata na evropskom putu, rekao je Volf.

Volf je naveo da je jutros razgovarao sa premijerkom Anom Brnabić i ministarkom pravde Nelom Kuburović u sredu, koje su mu dale sjajan uvid u situaciju i napredak u reformi u oblasti vladavine prava.

Snažno podržavamo taj proces, nezavisno pravosuđe je važan deo vladavine prava, rekao je Volf i naveo da je dogovoren razmena pravnika iz Srbije i te nemačke pokrajine.

Između Baden Virtemberga i Srbije postoji odlična ekonomska saradnja, za koju želimo da unapređujemo, ali i za to je potrebna funkcionalna pravna država, zaključio je Volf.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari