Joksimović: Srbija pokazala da učestvuje u svim najvažnijim politikama EU 1Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da su ljudi, kada se priča o pregovaračkim poglavljima u pregovorima Srbije i EU, navikli da razmišljaju u rutinskim obrascima, ali da je suština da je promenjen način vođenja politike prema proširenju i da je Srbija pokazala da učestvuje u svim najvažnijim politikama EU.

Jadranka Joksimović je za RTS rekla da je Srbija ove godina pokazala ne samo da je verodostojna država, već je pokazala i ekonomsku otpornost u uslovima pandemije, a građani su dobili zdravstvenu zaštitu u teškim uslovima.

Ona je dodala da je Srbija pokazala da učestvuje u svim najvažnijim politikama EU, od Kovaksa, do nabavki za lekove, klimatskim promena, digitalizacije.

Prema novoj metodologiji, rekla je ministarka, poglavlja su podeljena u šest klastera koja se bave suštinskim politikama EU.

Kada je reč o vladavini prava, što je bila najveća zamerka za Srbiju, Jadranka Joksimović je rekla da su bili izbori koji su pomereni, pa onda formiranje parlamenta i vlade i da postoje objektivna kašnjenja.

Ali zato je, kako kaže, nova vlada odmah krenula da sprovodi akcioni implementacioni plan za klaster jedan.

Objasnila je da je ona sa ministrom spoljnih poslova, pravde i zdravlja bila na sastanku kod predsednika i da su predstavili ozbiljan implementacioni plan reformi u oblasti vladavine prava.

Poslati su ustavni amandmani u Skupštinu i usvojen je akcioni plan za implementaciju medijske strategije. Takođe, Joksimovićeva kaže da su objavljene Greko preporuke za borbu protiv korupcije.

Jadranka Joksimović je rekla da je EU sama priznala da kasni sa razradom načina primene nove metodologije na zemlje koje su već u pregovaračkom procesu, kao i da su pregovori Severne Makedonije i Albanije u znaku bilateralnih uslovljavanja i da se i to odrazilo da tema proširenja nije debatovana u EU onako kako se to svake godine radi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari