Joksimović: Srbija želi da bude deo ujedinjene Evrope 1Foto: BETAPHOTO/ MILAN OBRADOVIC

Srpska ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović čestitala je danas Dan Evrope navodeći da Srbija želi da bude deo ujedinjene Evrope, saopštilo je njeno ministarstvo. 

Ministarka je rekla da se danas obeležava uspeh stvaranja EU i da Srbija želi da bude deo ujedinjene Evrope, „ujedinjene u razlikama, fleksibilne u nalaženju zajedničkih odgovora, ravnomerno ekonomski razvijene, združeno otporne na različite krize, solidarno odgovorne u svojoj celini i svim svojim delovima“.

„Uverena sam da će EU u narednim decenijama temeljiti ukupan razvoj kontinenta na solidarnosti, održivom razvoju, zaštiti životne sredine, digitalnoj ekonomiji, povezanosti i međusobnom uvažavanju i poštovanju“, rekla je ministarka.

Prema njenim rečima, lekcije naučene iz najnovije krize treba da se primene kako bi se izgradila otpornija i jača zajednica, kako za države članice tako i za one koje će joj tek pristupiti, za sve evropske građane.

„Radeći na kreiranju zajedničke budućnosti, na učlanjenju Srbije u Evropsku uniju, učimo i  koristimo sve raspoložive poluge evropskih politika da unapredimo život naših građana“, dodala je ona.

Dan Evrope, 9. maj, ustanovljen je kao dan sećanja na deklaraciju francuskog ministra spoljnih poslova Robera Šumana iz 1950. godine, koja se smatra prvim zvaničnim korakom u nastanku Evropske unije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari