Izabela Kisić: Kosovo treba da bude članica svih međunarodnih organizacija u kojima je Srbija 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Zamrznuti konflikt je interes Rusije koja preko otvorenog pitanja Kosova utiče na destabilizaciju Balkana, izjavila je FoNetu izvršna direktorka Helsinškog odbora za ljudska prava Izabela Kisić, i ocenila da Moskva ima ucenjivački potencijal prema regionu i da će ga držati daleko od evrointegracija i NATO sve dok je otvoreno kosovsko pitanje.

Kisić je u serijalu razgovora Kosinus o rešavanju problema Kosova, rekla da je sporazum Beograda i Prištine pobeda, jer je to okončanje višedecenijskog konflikta, boljitak za građane i Srbije i Kosova, i put ka Evropskoj uniji.

Za nju nova međunarodna konferencija o Kosovu iz sadašnje perspektive izgleda suvišno i deluje kao odlaganje rešenja.

Kisić je ukazala da već postoje sporazumi, da dijalog na najvišem nivou traje već veoma dugo i da je neophodno da se sprovede ono što je do sada dogovoreno, a pre svega poslednji sporazum iz Ohrida.

Na pitanje da li postoji dilema Evropska unija (EU) ili Kosovo ona je rekla da je rešenje ono što je dobro za sve građane, a to je „i Kosovo i Srbija u EU, što je put ne samo ka evropskim fondovima, već i put ka reformama“.

Kisić je rekla da sadašnji konflikt koči sve reforme u Srbiji koja neće dobijati nikakav novac za dalji razvoj, ukoliko ne bude sprovodila reforme, a rešenje odnosa sa Kosovom je deo tog procesa.

„Kosovo treba da bude članica svih međunarodnih organizacija u kojima je Srbija, pa tako i Ujedinjenih nacija, a najvažnije je članstvo dve zemlje u EU i NATO“, smatra Kisić.

Ona je za Zajednicu srpskih opština (ZSO), ali e pitanje koncepta na kome bi trebalo da bude zasnovana.

Oceniila je da bi ZSO trebalo da pomiri princip razvoja identiteta srpske manjinske zajednice, pre svega kroz kulturu i obrazovanje i lokalni ekonomski razvoj, i princip suvereniteta i integriteta Kosova.

Kisić je naglasila da manjine postaju značajan politički faktor tek kada se integrišu u zemlju u kojoj žive.

Ocenila je da svaki referendum i referendumsko pitanje oblikuje vlast, i da zato referendum donosi rezultate koje vlast želi.

Kisić je ukazala da je sadašnja vlast veoma radikalizovala javno mnjenje i da zato ne vidi smisao referenduma u trenutku kada je ono toliko antagonizovano prema Albancima i Kosovu.

Upozorila je da rizik sukoba postoji i da na to ukazuju incidenti u protekle dve godine, od barikada i napada na vojnike KFOR, do napada u Banjskoj, koji je potpuno promenio stav međunarodne zajednice, EU i Sjedninjenih Američkih Država prema Srbiji.

Kisić je upozorila da potencijal za sukob sa srpske strane postoji već veoma dugo posredstvom radikalizacije javnog mnjenja i pripreme javnosti za podršku sukobu, kao što su bile i parole o povratku Srbije na Kosovo.

Zaključila je da je napad u Banjskoj pokazao da će NATO i EU biti uz kosovsku vladu u slučaju bilo kakve provokacije sukoba od strane Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari