Profesorka Medicinskog fakulteta: Ne postoji dilema EU ili Kosovo, jer Unija nestaje 1Printskrin FoNet/UNS

Ne postoji dilema Evropska unija (EU) ili Kosovo, jer je Unija tvorevina koja će vrlo brzo nestati, ona suštinski i ne postoji, izjavila je FoNetu profesorka Medicinskog fakulteta Valentina Arsić Arsenijević i naglasila da je Kosovo i Metohija kolevka srpskog naroda, što će i ostati, dok ćemo „privremene teškoće“ prebroditi.

Profesorka je u serijalu razgovora Kosinus o rešavanju problema Kosova rekla da bi sa obe strane trebalo da postoje zdrav razum i dobra volja da se kosovski problem reši, „da Kosovo ne bude prazna teritorija, nego da bude bogata narodom, kao što je bogata rudnim bogatstvima“.

Upitana da li je sporazum Beograda s Prištinom realnost ili predaja, Arsić Arsenijević je ocenila da je problem u terminologiji i nepoznavanju elementarnih činjenica, „jer mi ne znamo ništa o sporazumu sa Prištinom i možemo samo da naslućujemo“.

Dodala je da je uvek za razgovore i dogovore, za analizu činjenica, i istakla da intelektualci u regionu moraju da preuzmu odgovornost.

„Intelektualci su uvek predvodili naš srpski narod, pretpostavljam da i drugi narodi imaju najmudrije glave i razgovor bi bio benefit za sve strane u ovom trenutku“, rekla je Arsić Arsenijević.

Ona je naglasila da je zamrznuti konflikt uvek bolji od ratnog konflikta i da zato treba sačekati i videti odnos snaga.

Arsić Arsenijević smatra da Kosovo ne bi trebalo da dobije stolicu u Ujedinjenim nacijama, „jer tu stolicu ima Srbija, a Kosovo je sastavni deo Srbije“.

Ona je apelovala na kolege koje žive i rade na Kosovu „da se čuje glas razuma, a pre svega glas mladih, jer će oni ostati da žive i u užoj Srbiji i na onim teritorijama koje administrativno i de jure spadaju u sastav Srbije“.

Arsić Arsenijević je navela da je prošle godine tri puta boravila na Kosovu i Metohiji i ocenila da su Srbi tamo živeli slobodno i mirno.

Govoreći o Zajednici srpskih opština, ukazala je da „sve konflikte prave pojedinci iz drugih država i interesnih sfera“.

Arsić Arsenijević je istakla da su Srbi na Kosovu svoji na svome i da im ne treba davati „nikakve forme i veštačka imena, jer je pitanje trenutka kada će to i de fakto biti srpska država“.

Ona smatra da bi referendum o kosovskom problemu sigurno bio dobra stvar i dodala da bi trebalo raspisati i referendum i na druge teme od nacionalnog interesa.

Dodala je da bi rezultati referenduma o Kosovu sigurno bili jasna poruka rukovdstvu u kojem pravcu bi trebalo da vode politiku.

„Naše trenutno rukovodstvo vrlo dobro zna šta je interes srpskog naroda, a suštinski i građana Srbije, i oni znaju rezultat tog referenduma i zbog toga ga i ne raspisuju“, rekla je Arsić Arsenijević.

Ocenila je da će rukovostvo Srbije možda raspisati referendum, ako bude želelo da međunarodnoj zajednici predstavi volju naroda, ali da i međunarodna zajednica zna koji je stav građana Srbije.

Arsić Arsenijević misli da rizik sukoba ne postoji, ukoliko ne bude veštački izazvan, jer na Kosovu živi narod koji želi mir i kome u interesu nisu bilo kakvi sukobi.

Dodala je da je tragično što „pojedini naši sunarodnici žive u nemogućim uslovima“ i poručila da država Srbija mora da im omogući normalan život kakav imaju svi građani u Srbiji, Mađari na severu, Bugari na jugu.

Arsić Arsenijević je podsetila da Srbija ima više od 20 raznih nacionalnosti, da sve one uspešno ostvaruju svoje svakodnevne aktivnosti i zaključila da u nekim delovima Kosova to nije slučaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari