Jovanović (DSS): Najavljena promena Zakona o referendumu korak ka priznanju secesije Kosova 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Predsednik Demokratske stranke Srbije (DSS) Miloš Jovanović ocenio je danas da je najavljeno donošenje novog Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi u funkciji planirane promene Ustava i „završnog čina izdaje državnih interesa priznanjem secesije Kosova“.

„Bude li predloženi Zakon usvojen u Narodnoj skupštini, sve stranke vladajuće većine će se definitivno samoodrediti kao antidržavne, antinacionalne i nedemokratske“, naveo je lider DSS, koji je i član Predsedništva pokreta „Metla 2020“.

Prema njegovoj oceni, ukidanje sadašnjeg rešenja kojim je kao uslov punovažnosti republičkog referenduma utvrđena natpolovična izlaznost građana apsolutno je neprihvatljivo i predstavlja obesmišljavanje referenduma kao forme neposrednog učešća građana u donošenju najvažnijih odluka, kao što su promena granica Srbije i promena Ustava.

„Obrazloženje predlagača Nacrta zakona o referendumu i narodnoj inicijativi da se uslov natpolovične izlaznosti briše kako bi se novi zakon uskladio sa Ustavom – jednostavno ne stoji. Ustav ne propisuje potreban broj izašlih glasača da bi referendum bio punovažan, već samo naznačava da se odluka donosi većinom izašlih birača“, ocenio je Jovanović.

U ponedeljak je potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić kazao da se ona protivi najavljenim izmenama Zakona o referendumu, jer smatra da je cilj vlasti da time olakša priznavanje Kosova kao nezavisne države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari