Jovanović: Kameleonska pozicija SNS 1

Predsednik Demokratske stranke Srbije (DSS) Miloš Jovanović ocenio je da je politička scena u Srbiji ostrašćena i konfuzna, „sa previše politikanstva i premalo politike, a glavni uzrok takvog stanja je kameleonska pozicija Srpske napredne stranke (SNS)“.

Jovanović je, u intervjuu listu Danas, istakao da SNS uspeva da očuva privid suverenističke stranke, „a suštinski sprovodi politiku Borisa Tadića i donekle Čedomira Jovanovića“.

Otud nelagodnost u delu proevropske opozicije koja je u nemogućnosti da kritikuje ono u što i sama veruje i što bi i sama radila – a to je nastavak „evropskog puta“ Srbije i „normalizacije“ odnosa sa Prištinom, konstatovao je on.

Zbog toga ta opozicija, kako bi opravdala svoj opozicioni status, prenaglašava tendencije aktuelne vlasti da ponekad zaobilazi institucionalne mehanizme, kao što se videlo priikom bespravnog rušenja, kaubojštine u Savamali, rekao je Jovanović.

Prema njegovom mišljenju, jedini izlaz iz te „šizofrene situacije“ jeste da se politika vrati u politiku i konačno otvori javna rasprava o najvažnijim pitanjima, a to su svakako mediji i pravna država.

Kao i o pitanjima članstva u Evropskoj uniji, briselskog procesa kojim se Kosovo i Metohija predaju, koncepcije ekonomskog razvoja zemlje, pogubnih demografskih kretanja, kulturne politike… Nijedno od tih pitanja se ne može ostaviti po strani, zaključio je Jovanović. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari