Jovanović: Neću u vlast s nekim ko hoće da preda Kosovo 1Foto: DSS

„Vučić će predati Kosovo, nije nam lokalna vlast najvažnija. Nije bio cilj DSS-a da sruši lokalne vlasti, već da nećemo da snosimo odgovornost za predaju teritorije“, izjavio je predsednik DSS-a Miloš Jovanović za N1.

Jovanović je rekao da nema tačne podatke o broju odbornika koji ne žele da se povinuju odluci stranke.

„Odbornici ostaju u Skupštini, samo neće glasati za vlast, funkcioneri moraju da daju ostavke, dva funkcionera u Užicu ne žele da raskidaju, to smo već znali, oni koji se neće povinovati odlukama su brisani iz evidencije. Odluka je politička, da l će se uzdrmati Kosjerić ili Vračar ne znam. Naprednjaci na Vračaru imaju većinu odavno i bez nas, jer su prešli ljudi iz drugih stranaka u SNS“, kaže Jovanović, i dodaje da se ne plaši preletanja.

„Obilazili smo odbore, imamo presek stanja, znamo šta bi se moglo dogoditi. Nama je bilo važno da svaki odbor ostane čist, neću da mi neko kaže bio si u vlasti sa nekim ko je prekrajao granice“.

Predsednik DSS dodaje da se nacionalna i lokalna politika razlikuju, ali da pitanje saradnje mora da se postavi, kada, kako je rekao, nacionalna vlast postane kvislinška.

„Da vode politiku saglasnu Ustavu nema nikakvih problema, kada počne da vodi kosovsku politiku koja je protivna ustavu, ja neću da vodim stranku koja ima takvu saradnju. Ja sam već bio vratio mandat u Skupštini zboh neslaganja sa takvom politikom“.

On objašnjava da su se u DSS-u temeljno bavili Kosovom, ističući da sve „brane“ koje postoje prema Kosovu su one koje su postavili DSS i Koštunica. Kako kaže, stvari su se promenile od trenutka kada je Vučić postao predsednik.

„On odlazi u Vašington i onda otvara unutrašnji dijalog, mi prihvatamo da učestvujemo, nadajući se da će da se desi neki preokret. Ja sam rekao još u novembru da se sprema teren da se preda Kosovo. Bilo je niz skandaloznih izjava predsednika. Imamo i konkretno delo – u junu se u Briselu razgovaralo o okvirima sporazuma o sveobuhvatnoj normalizaciji. Čist kao suza je pravac SNS i jasno je da se on neće menjati. Potpuna sramota je da se Vučić tako ponaša i onda sam rekao cepajte koalicije“.

Na pitanje ko je rekao da će Kosovo dobiti stolicu u UN, Jovanović je rekao da je Vučić to izjavio jednom prilikom.

„Kosovo neće dobiti mesto u UN, osim ako Srbija nečim ne bude zadovoljna. On je time rekao da je za njega pojmljivo da Kosovo postane članica UN. On je juče rekao da nam ne treba teritorija koja je sporna, ideja podele može da deluje privlačno, ali on je rekao da je to opasna ideja, šta ako sutra se pojavi neka teritorija koja je takođe sporna“.

Zamrznuti konflikt je najracionalniji izbor u ovom trenutku, poručuje predsednik DSS.

„Zamrzava se pitanje statusa, o tome ne razgovaramo. Možemo da razgovaramo ako se ne krše prava Srbije, ali ne zamrzava se delovanje Srbije na Kosovu. Da li Srbija kupuje stanove, zemlju, planinski kopleks na Šar planini, da li Srbija otvara NVO na Kosovu, tako se to radi. Treba da se borimo ekonomskim sredstvima, politički pritisak“.

Govoreći o okupljanju opozicije u Savez za Srbiju, Jovanović je rekao da DSS, za sada, ne ulazi u taj savez, ali da će razgovarati sa njegovim liderima. Kako je rekao, njegov stav je da bi trebalo da dođe do udruživanja po političkoj srodnosti.

„Nije ideja da se samo dođe na vlast, već da se nešto i uradi. Ako se već gradi savez, treba temeljno da se gradi. Ima tu stvari da se našteluju, zato mislim da ne treba žuriti, nisu sporne tačke, ja bih ubacio još nešto. Treba neke stvari definisati u razgovorima koji će doći. Dajte da se napravi tako da bude uspeh, ne samo da se dođe na vlast, nego da se sa vlasti nešto uradi. Ako se samo promeni ganitura na vlasti neće mnogo da se promeni. Mora sistem da se menja“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari