Jovanović: Neka SNS prvo pobedi, pa onda neka diktira uslove 1Foto: Fonet / Nikola Mladenović

Srpska napredna stranka odlučila je da izađe iz vladajuće većine u Topoli, i u narednom periodu delovaće kao opozicija.

Na ovakav korak su se, kako navode, odlučili zbog uslovljavanja, nepoštovanja, pretnji i pokušaja Bolje Srbije koju predvodi Dragan Jovanović da kadrira u SNS. Jovanović to demantuje i kaže da kada naprednjaci pobede na izborima mogu da diktiraju uslove. Podseća da opštinski odbor SNS zapravo nema ni jednog odbornika koji je svojevremeno izabran na listi „Aleksandar Vučić – Dragan Jovanović – Topola koja pobeđuje“, već ima samo dva prebega koji je svojevremeno Aleksandar Senić, preveo iz SDS-a Borisa Tadića u SNS.

Jovanović, koji je i predsednik Skupštine opštine Topola, kaže i da nije strašno što se SNS opredelio za opoziciju i da će i sa te pozicije verovatno nešto raditi za građane. Dodaje da je na prošlim izborima potukao protivnike do kolena.

„Troje izvornih naprednjaka, SNS je isključio iz stranke, jer se nisu slagali sa preletačkom linijom Senića. Opštinski odbor SNS tražio je da dobije mesto zamenika predsednika opštine, ali po zakonu o nespojivosti funkcija on bi morao da podnese ostavku na odborničko mesto, a na njegovo mesto bi došao čovek koji izabran na listi Borisa Tadića. To je jedini spor. Ja sam na izborima dobio 29 mandata, od ukupno 41 mesta i u skupštini Topole hoću da imam tih 29 mandata. Kada naprednjaci pobede na izborima neka ulaze u skupštinu kako hoće, a ja da dajem svoj mandat samo tako ne dolazi u obzir“, kaže Jovanović za Danas i dodaje da su naprednjaci imali ljude u opštinskom veću, direktore preduzeća, ali da su ih sve isključili iz stranke i da tu Bolja Srbija ne može ništa da učini.

U Srpskoj naprednoj stranci koja je od subote 3. novembra u Topoli opoziciona, tvrde da će se u narednom periodu posvetiti političkoj borbi za promene u ovoj opštini. Kako saopštavaju na to su se odlučili, između ostalog, jer je za zamenika predsednika Opštine postavljena Slavica Toplica, članica SNS, ali bez saglasnosti stranke, zbog čega će i ona biti isključena iz SNS. Navode, takođe, da je SNS Topola detaljno analizirao petnaestomesečne pregovore o Sporazumu o međustranačkoj koaliciji za funkcionisanje lokalne samouprave u Topoli koji su vođeni sa Boljom Srbijom, i da su konstatovali da su pregovori obeleženi nedvosmislenim uslovljavanjem sa namerom da se OO SNS u Topoli potčini volji pregovarača ispred Bolje Srbije.

„Kako uslovljavanje nije dalo rezultata prešlo se na otvoreno nepoštovanje OO SNS u Topoli uz upućene pretnje od strane predsednika opštine, a kroz zvaničnu prepisku i da je 31. oktobra, na sednici Skupštine opštine Topola, predsednik Opštine predložio kandidata za zamenika predsednika Opštine još uvek člana SNS, i to bez postignutog koalicionog sporazuma kao i bez saglasnosti naprednjaka, predsednika IO. SNS Topole smatra da je uslovljavanje od strane pregovarača iz, Bolje Srbije izraz političke slabosti, a nikako njihove neke realne političke snage i poručuju da se OO SNS u Topoli nikada neće potčiniti nečijoj tuđoj volji bez obzira na nepoštovanje, pretnje i ,,dobrovoljno“ preuzimanje naših odbornika, već će organizovati rad i voditi politiku Stranke na teritoriji opštine Topola uz potpuno sprovođenje odluka viših organa SNS,“ kažu u SNS.

Samostalni poslanik

Zanimljivo je da je Dragan Jovanović za poslanika u Skupštini Srbije izabran na listi Srpske napredne stranke i to kao član Nove Srbije Velimira Ilića. Kada je lider Nove Srbije Velimir Ilić okrenuo leđa Aleksandru Vučiću, Jovanović se nije mnogo dvoumio i napustio je bivšeg predsednika i kako se ranije govorilo, dobrog prijatelja. U parlamentu je ostao samostalni poslanik koji isključivo glasa za predloge vladajuće koalicije, ali je osnovao i registrovao novu stranku Bolja Srbija.

Ko je nesporan

„Što se tiče Aleksandra Vučića, on je nesporan, ali ja nemam namere da prelazim u SNS. Nedavno sam u Aranđelovcu osvojio drugo mesto na izborima, iza naprednjaka, bio sam bolji i od SPS. Sada će Bolja Srbija u Lučanima izaći sa SPS-om i ne vidim šta je tu sporno „, zaključuje Dragan Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari