Jovanović pita Brnabić: Zašto lažete o siromaštvu u Srbiji? 1Foto: N1 (arhiva)

Žalosno je što Vlada Srbije izvrće najnovije zvanične podatke o razmerama siromaštva u Srbiji, izjavio je potpredsednik Narodne stranke Nikola Jovanović. obraćajući se premijerki Ani Brnabić.

„Prvi korak ka rešavanju problema jeste njegovo realno sagledavanje, na šta ova vlada očigledno nije spremna, jer joj je prioritet jeftin marketing“,  kazao je Jovanović.

On je predsednici Vlade uputio sledeća pitanja:

  1. Zašto niste rekli istinu narodu da je stopa apsolutnog siromaštva skočila sa 6.3 odsto u 2012. godini na 7,2 odsto u 2017. godini?
  2. Zašto ćutite o činjenici da milion i osamsto hiljada naših ljudi (25,5 odsto stanovništva) živi na samom pragu apsolutnog siromaštva, po čemu smo među rekorderima u Evropi?
  3. Zašto prećutkujete da se 400 hiljada naše dece nalazi u riziku od apsolutnog siromaštva?
  4. Zašto ne priznate da je ekonomska politika ove i prethodnih vlada favorizovala bogate i direktno uticala na porast siromaštva u Srbiji? Tu mislim na umanjivanje penzija, smanjivanje socijalnih davanja, ukidanje besplatnih udžbenika u Beogradu, zabranu zapošljavanja preko konkursa u državnim ustanovama i drugo.
  5. Zašto insistirate na tezi da je stopa nezaposlenosti prepolovljena u odnosu na 2012. godinu, kada znate da je metodologija promenjena 2016. godine i da se ne mogu upoređivati te dve stope?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari