Jovanović: Srbi sa severa Kosova žrtvovani zarad neodržive politike 1Foto: RTK2

Predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović započeo je dvodnevnu posetu Prištini.

Jovanović je sa političkim predstavnicima razgovarao o aktuelnim političkim temama, kao i o perspektivi unapređenja procesa normalizacije odnosa Beograda i Prištine, piše RTK2.

„Kakva je budućnost odnosa između Kosova i Srbije“, bila je tema debate održane u Prištini, na kojoj su učestvovali predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović i zamenik premijera Kosova Enver Hodžaj. Jovanović je naglasio da srpsko društvo treba da ima sposobnosti razumevanja za kosovski problem i da Srbija neće imati koristi ukoliko nastavi da ignoriše činjenicu da je Kosovo nezavisna država.

„Ne radi se ovde ni o kakvim pregovorima, jer nema tu prostora za pregovore, nisam srećan zbog toga, jer to zapravo govori o činjenici da smo toliko toga lošeg uradili da smo izgubili bilo kakav manevarski prostor kao društvo. Mene danas pre svega interesuje sposobnost srpskog društva da prođe neki test racionalnosti i da se suoči, pre svega, samo sa sobom. Vidim da danas nije problem za predsednika da kaže da se čuo sa vašim predsednikom Tačijem i da su porazgovarali kako bi spustili loptu nakon, recimo, krize u Mitrovici, pre nepunih mesec dana, ali me brine stanje u kome se nalazi moje društvo koje je jednako nesposobno da razume realnost, kao što je to bilo u prošlosti“, izjavio je Čedomir Jovanović, predsednik Liberalno-demokratske partije, javlja RTK.

Zamenik premijera Kosova, Enver Hodžaj, istakao je da na Kosovu postoji politička volja za rešavanje problema, ali napominje da kada se govori o finalnoj fazi dijaloga Kosovo očekuje priznanje od strane Srbije.

„Mi tražimo politički konsenzus za finalni dijalog, ali konsenzus nije postignut. Postoji duboka podela oko dijaloga, sporazum o formiranju Zajednice srpskih opština je veliki i bolan kompromis. To je kost koju Kosovo treba da proguta i koja je dovela do podela. Formiranje ZSO je odluka Ustavnog suda koju Kosovo mora da poštuje. Moja glavna poruka za gospodina Jovanovića je da Kosovo i Srbija treba da potpišu obavezujući sporazum koji bi značio međusobno priznavanje. Srbija ne može ući u Evropsku uniju bez priznavanja Kosova“, istakao je Enver Hodžaj, zamenik premijera Kosova.

Lider Liberalno-demkratske partije je rekao da je uvek bio protiv dogovora koji bi podrazumevali unutrašnje podele u kosovskom društvu i istakao da je svestan do kakvih bi podela to dovelo.

„Ako me pitate da li je međusobno priznanje realno, mislim da nije. Ne zato što ja to ne želim, već mislim da srpskom drušvu ne treba nametati tu vrstu rešenja jer će to samo dodatno isfrustrirati zemlju, a puno vremena smo propustili i društvo nismo promenili. Od Srba na severu Kosova se očekuje isto ono što se očekivalo od Srba u Bosni i Srba u Hrvatskoj. Oni su žrtvovani u ime politike koja je neodrživa i koja, nažalost, najviše košta njih. To je ono što je strašno“, kaže Jovanović, prenosi RTK2.

Hodžaj je dodao da Srbi na Kosovu imaju posebna prava i bez formiranja Zajednice srpskih opština.

„Srbi imaju prava na Kosovu. Navedite mi jednu zajednicu u Evropi koja ima takva prava? Opština Severna Mitrovica ima pravo da rukovodi visokim obrazovanjem. Koja opština ima takvo pravo da vodi Univerzitet? To je pravo Ministarstva obrazovanja. Opština Gračanica ima pravo da vodi sekundarno zdravstvo. Koja opština ima takvo pravo u Evropi?“, naveo je Hodžaj.

Iz LDP-a navode da je neposredni povod Jovanovićeve posete predavanje koje je održao studentima AAB univerziteta u Prištini, sa kojima je razgovarao o obavezi da se i Srbija i Kosovo, kao i njihov međusobni odnos, reformišu na takav način da rata i sukoba više nikada ne bude.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari