Jovanović: Stvaranje kosovske vojske posledica politike Srbije 1Foto: DSS

Predsednik Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović izjavio je da je stvaranje takozvane vojske Kosova “posledica politike Srbije”, jer se od 2008. godine „vodi politika predaje odnosno, kako se kaže na Zapadu, politika normalizacije odnosa koja znači da treba da se normalizuje secesija Kosova“.

„Ako od 2008. činite sve – rekonfiguracija Unmika, dolazak Euleksa do tehničkih sporazuma 2011. i Briselskog sporazuma 2013… Potpisujete dokumenta kojima olakšavate da Kosovo svoju secesiju zaokruži – priznajete njihove papire, dajete katastarske i matične knjige, priznajete registarske tablice i diplome, srpske institucije povlačite sa severa, onda ne treba da se čudite što Kosovo želio da zaokruži takozvanu državnost“, rekao je on.

Gostujući u Novom danu Televizije N1, lider DSS je izjavu premijerke Ane Brnabić, koja je povodom najave formiranja kosovske vojske rekla da se nada da Srbija neće morati da upotrebi vojsku, ocenio kao  „jednu od smislenijih izjava Brnabić od kad je na funkciji“.

„Vojska treba da služi prvenstveno odvraćanju. Ako vi kažete da nikad nećete upotrebljavati vojsku, ni u jednom scenariju, onda je bolje da je raspustite“, ocenio je Jovanović.

On smatra da Srbi „ne mogu normalno da žive u nezavisnom Kosovu“.

„Već vidimo ljude koji se iseljavaju južno od Ibra na prve eksplicitne poruke predsednika Aleksandra Vučića da je njegova politika razgraničenje. To je najbolji indikator da li mogu normalno da žive u nezavisnom Kosovu – ne mogu niti će živeti“, rekao je Jovanović.

Dodaje da treba staviti u status mirovanja svaku priču o konačnom statusu Kosova i usredsrediti se na životna pitanja Srba.

„Predajom Kosova i Metohije obezbeđujemo sebi narednih 30 godina geopolitičke nestabilnosti“, rekao je Jovanović dodavši da bi u drugoj opciji bilo manje nestabilnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari