Miloš Jovanović: Međunarodni ugled Srbije srozan na najniže grane 1foto FoNet Milica Vučković

Poslanik i predsednik Nove Demokratske stranke Srbije (NDSS) Miloš Jovanović izjavio je danas da je zbog nedosledne spoljne politike međunarodni ugled Srbije srozan na najniže grane.

Jovanović je u intervjuu agenciji Beta kazao da Aleksandar Vučić pretvara Srbiju u beznačajnu zemlju, a Srbe u beznačajan narod.

„Bojim se da smo poslednjih godina, suštinskim odsustvom nacionalne ambicije i vizije kao i krajnje nedoslednom spoljnom politikom srozali nivo ugleda Srbije na najniže grane. Aleksandar Vučić nas, u istorijskom smislu, pretvara u beznačajnu zemlju i beznačajan narod“, rekao je on.

Dodao je da ugled određene zemlje u međunarodnim odnosima prvenstveno zavisi od njene snage, ekonomske, demografske i vojne.

„Zavisi donekle i od njene istorije, ali i trenutne spremnosti na borbu za njene nacionalne interese. Konačno, ugled zavisi i od ozbiljnosti i koherentnosti njene spoljne politike“, naveo je predsednik NDSS-a.

Na pitanje kako ciljevi sadašnje spoljne politike Srbije utiču na rešavanje kosovskog pitanja i situaciju u Republici Srpskoj, Jovanović je kazao da Srbija na Zapadu znači Srbija bez Kosova i Metohije.

„Kud svu Turci, tu i mali Mujo – to bi u najkraćem bio opis naše spoljne politike od 2008. godine kada je prelomljeno da Srbija pošto poto treba da postane članica Evropske unije (EU). To članstvo znači da ćemo u punoj meri postati deo Zapada-što nikada, kao pravoslavni narod, nismo u punoj meri bili. To posledično znači da će politika Zapada na Balkanu konačno trijumfovati. Drugim rečima, Srbija na Zapadu je Srbija bez Kosova i Metohije, Srbija na Zapadu znači nestanak Republike Srpske, Srbija na Zapadu je latinična Srbija koja će negirati sopstvenu nacionalnu borbu i istorijsko bivstvovanje“, ocenio je Jovanović.

Naveo je da kada prođe era Novaka Đokovića, „znaće za nas u svetu kao što znaju za Severnu Makedoniju–nimalo“.

„Nećemo predstavljati više ništa, ali ćemo imati restoran Džejmija Olivera i Luj Viton… Golem je to poraz za jedan slavan istorijski narod pouput srpskog. Naši preci s Mišara ili Kajmakčalana se verovatno u grobovima okreću. Ali ništa nije gotovo. Moramo povratiti samopoštovanje i dostojanstvo i jasno odrediti naše nacionalne ciljeve. Podrazumeva se da se ništa slično ne može desiti s ovom nedostojnom vlašću“, naglasio je.

On je kao očekivano ocenio usvajanje teksta o zajedničkoj poziciji ambasadora zemalja članica EU da se u pregovaračko Poglavlje 35 implementira Ohridski sporazum.

„Na naplatu dolazi decenijsko Vučićevo šibicarenje. Račun će biti visok“, rekao je.

Osvrćući se na nedavnu posetu predsednika Srbije Francuskoj, Jovanović je kazao da ta poseta nije imala nikakav poseban cilj.

Upitan da prokomentarišete to što se, dan nakon posete predsednika Srbije Parizu, Francuska pojavila kao kosponzor Rezolucije o Srebrenici, Jovanović je rekao da se radi o manifestaciji kraha spoljnopolitičkog delovanja Aleksandra Vučića.

„Setite se samo koliko je puta govorio o tome kako ugled i snaga Srbije u međunarodnim odnosima nikada nisu bili veći. Sve je naravno bila opsena i šibicarenje. Ne postoji politika, pa ni spoljna politika bez vizije. Ova vlast viziju jednostavno nema“, objasnio je.

Na pitanje da li je i na koji način Srbija mogla da spreči inicijativu o članstvu Kosova u Savetu Evrope, Jovanović je kazao da je pitanje zašto je Vučić prihvatanjem francusko-nemačkog, a potom i ohridskog sporazuma februara i marta 2023. godine preuzeo obavezu da se Srbija neće protiviti članstvu naše južne pokrajine u bilo kojoj međunardonoj organizaciji.

„Sve ovo što gledamo sada, i kada je u pitanju Kosovo i Metohija i kada je reč o pritiscima na Republiku Srpsku direktna je posledica protivustavnog i antidržavnog delovanja Aleksandra Vučića“, rekao je on.

Jovanović je ocenio da su najveći uspesi koje je Srbija u poslednjih deset godina ostvarila na spoljnopolitičkom planu otvaranje restorana Džejmija Olivera u Beogradu na vodi, kao i dolazak Ikee i Lidla.

„Još ako zaista dođe Luj Viton, Bog da nas vidi. Malo li je za narod koji je imao carstvo u srednjem veku, koji je dizao dva ustanka u modernom dobu kako bi izvojevao svoju slobodu i nezavisnost, koji je ostvario prvu savezničku pobedu u Velikom ratu, koji je rekao ne i Hitleru a potom i Staljinu, koji se sam branio protiv NATO-a“, naveo je.

Upitan kako bi Srbija u budućnosti trebalo da gradi spoljnu politiku, Jovanović je rekao da članstvo u EU od 2008. godine više nije smelo biti cilj.

„Saradnja da, ali članstvo nikako. Ta promena je ugaoni kamen budućeg spoljnopolitičkog delovanja. Vojna neutralnost se mora podići na viši normativni nivo. Saradnja se mora pojačati s novim centrima moći, Istok ali i tzv. globalni Jug. Ništa od toga neće biti lako s obzirom na naš geografski položaj, ali druge nemamo. I zato na unutrašnjem planu moramo da budemo besprekorni, a ne materijalno i moralno korumpirani kakvim nas čini Aleksandar Vučić“, rekao je Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari