Jovo Bakić: Vlast će dati povoda za obnovu protesta 1Jovo Bakić Foto: Medija centar

Građansko-opozicioni protest „Jedan od pet miliona“ iz postpraznične faze pod šatorom u „Slobodnoj zoni“ ispred zgrade Predsedništva prešao je u fazu zamiranja iako većina govornika na tim protestima već neko vreme motiviše građane koji se i dalje okupljaju da nema odustajanja, da je kraj režima blizu i da se ne sme odustati.

U kojoj je trenutno fazi protest, nakon šest meseci izlazaka na ulice, i koja je naredna njegova faza, pitali smo istaknute opozicionare od predsednika DS Zorana Lutovca, preko Borka Stefanovića, zamenika predsednika SSP, predsednika ZZS Nebojše Zelenovića, do lidera PSG Sergeja Trifunovića, ali su oni prećutali odgovor na pitanje Danasa.

Oni koji su se javili kažu da se protesti nastavljaju i da izazivaju bes režima.

Lider Dveri Boško Obradović kaže da je sada vlast na potezu.

– Sve što su zahtevi protesta potvrdile su i međunarodne institucije i domaći stručnjaci. Jedino vlast beži od dijaloga, oslobađanja medija i fer i poštenih izbora. Protesti se nastavljaju i zato vlast neće moći da pobegne od ispunjenja naših opravdanih zahteva. Ulica je naš parlament i ako ostanemo jedinstveni, hrabri i istrajni, izborićemo slobodu. Vlast može da bira, ili će omogućiti slobodu medija i izbora ili će im ulica suditi – kaže Obradović.

Potpredsednica Narodne stranke Sanda Rašković Ivić za Danas kaže da protesti još uvek izazivaju bes i strah režima, iako se broj učesnika smanjio.

– Najbolji dokaz za to je napad na organizatora u Novom Sadu. Protesti, kao i bojkot skupštine zavise od ponašanja Vučićevog režima i ispunjavanja istaknutih zahteva – rekla je Rašković Ivić za naš list.

Trenutno stanje i budućnost protesta sociolog Jovo Bakić i profesor FPN Đorđe Pavićević vide kao održavanje života na niskom intenzitetu, ali s mogućnošću da se za par meseci vatra bunta oživi zbog grešaka i poteza vlasti.

Jovo Bakić za naš list navodi da je protest u fazi zamiranja pred godišnje odmore. Ali, kako dodaje, postoji mogućnost da neki novi protesti krenu u budućnosti. Pojašnjavajući šta znače novi protesti, on odgovara da će vlast svakako dati povoda za obnavljanje protesta.

– Možete ih smatrati nastavkom starih, a i sasvim novim protestima. Konkretno će to zavisiti od delatnika koji ih budu predvodili, ali i od sastava učesnika – kaže Bakić.

Na pitanje da li demonstracije zamiru zbog opozicije, odnosno političara koji ih vode, a nemaju ideju i znanje šta i kako dalje ili je umor ljudi normalan, Bakić kaže i jedno i drugo.

– Političari tragaju za načinima političkog oživljavanja sopstvenih političkih leševa, a vlast se trudi da im u tome pomogne, jer ni njoj nije u interesu javljanje sposobnije i načelnije opozicije. A to deo građana nervira i deprimira. No, idu i godišnji odmori, a učesnici protesta su mahom pripadnici srednjih slojeva koji mogu sebi da priušte letovanje, pa time slabi protestna energija – navodi Bakić.

Đorđe Pavićević ne zna šta se s protestom planira dalje, odnosno koja je njegova naredna faza. Kako kaže, on se za sada održava u životu sa prilično niskim intenzitetom. Prema njegovom sudu, teško je zamisliti neko značajnije oživljavanje bez nekih konkretnijih povoda ili grešaka vlasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari