Juratović: Balkanski nacionalisti zaziru od Zaeva 1

Naslovi koje smo ovih dana mogli ponovo da pročitamo iz medija, a koji su mešavina straha i napetosti na Balkanu, predstavljaju već davno viđene scenarije.

Takve scenarije balkanska mreža političkih vođa godinama sprovodi i time idu naruku jedni drugima, kaže za Danas Josip Juratović, poslanik nemačke Socijaldemokratske partije u Bundestagu, komentarišući srpsko-makedonske odnose, uzdrmane nedavnom političko-diplomatskom krizom.

Naš sagovornik navodi da ima osećaj da zbog izbora u Makedoniji srpska „nacionalno-konzervativna struja“ ide naruku svom „dugogodišnjem prijatelju Gruevskom, koga je istisnuo jedan novi politički val na Balkanu, predvođen makedonskim premijerom Zoranom Zaevim, a koji nije umrežen sa balkanskim lobijem, koji skoro 30 godina vlada Balkanom i opstruiše svaki pokušaj pristupanja Zapadnog Balkana NATO-u i Evropskoj uniji“.

– Zaev je osvježenje na Balkanu. On svojim stilom i postupcima ispravno korača ka EU, stilom otvorenog društva ravnopravnih građana u Makedoniji, od čega nacionalno-konzervativnu „družbu“ Zapadnog Balkana panika panika hvata, smatra Juratović.

Govoreći o srpsko-makedonskim odnosima, srpska premijerka Ana Brnabić je u subotu na neformalnom skupu „zapadnobalkanske šestorke“ u Draču izjavila za RTS da će „Makedonija biti uzdržana ukoliko dođe do glasanja o članstvu Kosova u Unesku, a za Srbiju je važno da se svi držimo dogovora“. Ona je istakla da eventualna podrška Makedonije članstvu Kosova u toj organizaciji „ne bi bila u interesu dalje saradnje Srbije i Makedonije“.

– Zoran Zaev je rekao da to ove godine neće biti tema, važno je da ako bude tema da se svi držimo dogovora, i ove i sledeće godine. U svakom slučaju mislim da ćemo nastaviti taj dijalog, verujem našim regionalnim kolegama i očekujem da svi održimo reč“, rekla je Brnabić. Prema premijerkinim rečima, Srbija je posvećena regionalnoj saradnji i napretku regiona Zapadnog Balkana prema EU, pa je jedna od tema na skupu u Draču bila i transportna zajednica. U tom kontekstu, istakla je da joj bilo važno da razgovara sa ostalim premijerima da sedište takve zajednice bude u Srbiji.

Brnabićeva je napomenula da je uputila poziv Zaevu da u novembru poseti Beograd i da tom prilikom razgovaraju oko zajedničke sednice dve vlade.

Makedonski premijer je u Draču potvrdio da ove godine neće biti razmatrano članstvo Kosova u Unesku, ali, kako je preneo B92, nije odgovorio na pitanje kakav će biti stav Skoplja kada se ta tema nađe na dnevnom redu. On je ocenio da Srbija i Makedonija imaju „izvanredne političke odnose“, naglašavajući da još ima mesta za njihovo unapređenje.

O „fikusu“

Premijerka Srbije Ana Brnabić napisala je na Tviteru da je „ozbiljno dobra fora“ i „kritika sa puno duha“ tekst satiričnog portala NJuz.net u kome se navodi da je predložila da se kasarne ukrase fikusima kako bi se ojačao kult premijera. Izraz „fikus“ ušao je u politički život Srbije, u vreme vlasti DS, kao sinonim za političara koji nema stvarna ovlašćenja.

Han uskoro o dijalogu

Premijerka Srbije je u Draču prenela agenciji Tanjug i da će komesar Johanes Han uskoro posetiti Srbiju i da će tema te posete biti i poziv predsednika Aleksandra Vučića na unutrašnji dijalog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari