Jutarnji: Dolazak Vučića u Zagreb veliki sigurnosni izazov 1Foto: Twitter

Dolazak srpskog predsednika Aleksandra Vučića za hrvatske sigurnosne službe jedan je od većih sigurnosnih izazova, piše hrvatski “Jutarnji list”.

Kako Jutarnji nezvanično saznaje u obezbeđenje predsednika Srbije Aleksandra Vučića tokom posete Zagrebu uključeno je nekoliko stotina ljudi iz svih jedinica bezbednosnog sistema Hrvatske, od policije u uniformi i civilu, Uprave za posebne poslove bezbednosti, do obaveštajnih agencija.

S obzirom na najavljene demonstracije zbog Vučićevog dolaska u Zagreb zakazane za sutra na Trgu svetog Marka, danonoćno rade i svi policijski službenici na protivterorističkim odeljenjima koji proveravaju sve osobe i grupe koje bi mogle da ugroze Vučićevu bezbednost.

Plan protokola  i bezbednosni rizici koordiniraju se i u saradnji s nadležnim službama Republike Srbije i službama zaduženim za obezbeđenje srpskog predsednika i zasad se drže dalje od javnosti, navodi Jutarnji list i dodaju da  se zasad  ne zna da li će se na trasi kojom će proći Vučić na stubove javne rasvete okačiti zastave Republike Srbije, što je uobičajeno kod dolaska stranih državnika u Zagreb. Procenjeno je da bi protivnici Vučićevog dolaska, među kojima su i pripadnici nekih ekstremnih navijačkih grupa, to mogli da iskoriste kao priliku za paljenje srpskih zastava.

Prema pisanju Jutarnjeg lista, komunikacija na društvenim mrežama, iz koje bi mogla da se iščita bilo kakva pretnja, se nadzire, a proveravaju se i svi oni koji su ranije učestvovali u sličnim incidentima. Ovaj list navodi da se zbog Vučićevog dolaska, sigurno se neće zavarivati šahtovi, kao što je to bilo u slučaju dolaska američkog, izraelskog ili kineskog predsednika ranijih godina, ali je sigurno da će trasa prolaska kolone vozila biti „potpuno sterilna “. Pa se već od nedelje uveče ili od ponedeljka tokom noći mogu očekivati policajci u uniformama na trasi prolaska, kao i patroliranje obeleženih i neobeleženih vozila. U pripremi će biti i snajperski timovi “ ATJ Lučko”, pripadnici interventnih jedinica, desetine detektiva i tajnih agenata u civilu. Plan obezbeđenja odavno je napravljen i sada se samo bruse poslednji detalji.

MUP na raspolaganju ima blindirano vozilo, u pripremi će biti i poseban tim Hitne pomoći, koji će raspolagati dovoljnom količinom  krvi krvne grupe kakvu ima i Aleksandar Vučić. To nije ništa neuobičajeno, nego standardna procedura a u svim državničkim posetama. Već prilikom upućivanja poziva u obzir je uzet i sigurnosni aspekt koji hrvatske službe mogu garantovati jer inače poziv ne bi ni upućen.

Moguće saobraćajne gužve u Zagrebu

Zagrebačka policija najavila je da postoji mogućnost otežanog saobraćaja i kretanja u Zagrebu tokom posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića, 12. i 13. februara.

Povodom zvanične posete predsednika Srbije Republici Hrvatskoj obaveštavamo građane da postoji mogućnost otežanog prometovanja i kretanja, posebno u zonama gde će se održavati službeni sastanci, a u kojima će se sprovoditi posebne mere osiguranja, navedeno je u upozorenju policije.

U vreme posete, kako se dodaje, uspostaviće se posebna regulacija saobraćaja na području Zagreba i Velike Gorice zbog čega postoji mogućnost da će se promet u pojedinim delovima gradova otežano odvijati.

Policija apeluje na građane vozače, kao i pešake, na poštovanje postavljene saobraćajne signalizacije i poštovanje naređenja i uputstava policijskih službenika na terenu.

Policija će nastojati sprovesti mere obezbeđenja, uz minimalno ometanje građana u obavljanju njihovih dnevnih obveza, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari