Kako je juče izgledao dan unutar Skupštine Srbije? 1Foto: M. R. Milenković

Pogašena svetla, mračni i prazni hodnici, zatvoren bife i restoran i veliki broj pripadnika ministarstva unutrašnjih poslova, opremljenih šlemovima i štitnicima.

Među njima i pripadnika Žandarmerije, to je ujedno bila slika najvišeg zakonodavnog doma – Skupštine Srbije juče pre i tokom građanskih protesta „jedan od pet miliona“.

Vrata ovog zdanja, dobar deo dana bila su zaključana i za novinare, uprkos prvobitnom pozivu šefa poslaničke grupe Srpske napredne stranke Aleksandra Martinovića da će branitelji parlamenta, odnosno poslanici vladajuće većine i on sam biti dostupni novinarima u svakom trenutku . Ni šef skupštinskih naprednjaka, ali ni bilo ko iz vladajuće većine nije se javljao na telefon, a socijalista Neđo Jovanović, objasnio nam je da on nije organizator danonoćne odbrane parlamenta i da ne zna ništa o novim pravilima ulaska u zgradu na Trgu Nikole Pašića. Na pitanje kako onda učestvuje u nečemu o čemu ne zna ništa odgovorio nam je da nas sigurno ne bi zanimao njegov lični stav .

Da demokrata Balša Božović nije zakazao konferenciju za novinare, gotovo sigurno je da bi novinari ostali uskraćeni za pogled na parlament iznutra tokom protesta. Božović je naime novinarima rekao da je na delu klasičan državni udar jer je zgrada Parlamenta pod opsadom ogromnog broja policajaca, među kojima ima i žandarmerije. On je rekao da po Zakonu o Narodnoj skupštini jedino parlament ima ovlašćenje da pozove policiju.

„Danas je promenjen režim rada u skupštini, MUP je okupirao zgradu. Ima ih svuda u skupštinskim salama i restoranima, a čak se nalaze i u kancelarijama vladajućih stranaka“, rekao je Božović. On je naveo da je tražio objašnjenje od generalnog sekretara, ali da ga nije našao u kancelariji, pa mu je njegov zamenik rekao da sekretarijat nije obavešten odakle toliki broj policije, kao i da se za odgovor na to pitanje obrati MUP-u. Božović je naveo i da u parlament od jutros nisu mogli da uđu zaposleni, kao ni novinari.

Njegovu konferenciju za medije sa skupštinske galerije posmatrao je veliki broj poslanika vladajuće koalicije. Pre nego što je počela konferencija, u holu je bio i poslanik Radoslav Milojičić Kena, koji je poslanicima SNS-a dobacivao: „Je l čuvate skupštinu, šta će vam policija ako je vi čuvate. Da li je čuvate od Vučića?“, a naprednjak Aleksandar Marković mu je odgovarao, da je čuvaju od nasilnika, kakav je on koji hoće da uđu u parlament.

„Najoštrije demantujem navode narodnog poslanika Balše Božovića da sam izjavio da generalni sekretar nije odobrio ulazak pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova u zgradu Narodne skupštine i osuđujem laž koja mi je pripisana. Narodni poslanici Balša Božović i Aleksandra Jerkov presreli su me na vratima kancelarije, tražeći da odgovorim na njihovo pitanje da li je generalni sekretar odobrio ulazak pripadnika MUP-a u zgradu Parlamenta. Odgovorio sam da trenutno nisam o tome informisan. Saglasnost za ulazak pripadnika MUP-a u zgradu Narodne skupštine Republike Srbije dao je generalni sekretar Narodne skupštine u skladu sa članom 71 stav 2 Zakona o Narodnoj skupštini, a ne ja kao zamenik“, pojasnio je kasnije zamenik generalnog sekretara parlamenta Branko Marinković.

Božovićevu konferenciju za novinare posmatrao je i Aleksandar Martinović, koji se petnaestak minuta kasnije u društvu celokupne vladajuće koalicije pojavio pred novinare. On je naveo da je policija u Skupštini Srbije prisutna u skladu sa zakonom i da tu nema ničeg spornog navodeći da oni ne žele da se ponovi 5. oktobar.

„Policija je tu da štiti sve poslanike, poslanike vlasti i poslanike opozicije. Policija je tu i da štiti Balšu Božovića, između ostalog, i može da bude siguran da će biti potpuno bezbedan“, rekao je Martinović dok ga je u skupštinskom holu istovremeno snimao demokrata Božović za koga je on rekao da se razume samo u mobilne telefone.

Martinović je naveo da je policija prisutna i zbog toga što su Dragan Đilas i Vuk Jeremeć i drugi navikli da upadaju u zgradu Narodne skupštine, to su radili i 5. oktobra pa je policija prisutna zbog toga, da nasilnici i banditi ne upadnu da je zapale i odnesu neku vrednu umetničku sliku. On je istakao da su poslanici vladajuće koalicije i danas u zgradi i da je čuvaju od onih koji bi, kako je rekao, da nasiljem, pretnjama i ucenama preuzmu institucije i vlast. „Bićemo tu sve dok to bude bilo potrebno. Čuvaćemo hram demokratije od tajkuna Dragana Đilasa i Vuka Jeremića i fašističkog vođe Boška Obradovića“, rekao je Martinović, poručujući da su poslanici i dalje biti pouzdani partneri za izgradnju pristojne Srbije.

Martinović je rekao i da Božović skreće temu na prisustvo policije kako se ne bi video fijasko koji je doživeo građanski protest. On je kazao da je više Srba krenulo iz Leposavića na miting 19. aprila nego što se skupilo „opozicionara ispred“ zgrade Skupštine Srbije.

Novinarima se obratio i Dragan Marković koji je rekao da se zbog nasilja dela opozicije u svet šalje loša slika o Srbiji, što utiče i na investitore koji treba da se opredele da li će da dođu u našu zemlju. Iako je bio deo prethodne vlasti poručio je da je baš ta vlast prodala sve fabrike, dok se aktuelna bori za što više investicija i nova radna mesta.“Više je opozicija na RTS, onih koji nemaju poslanike, nego JS koja ima šest poslanika u skupštini“, dodao je Marković, koji je opoziciju nazvao „sakupljačima sekundarnih sirovina“ jer, kako kaže, ne zna kako drugačije da nazove one koji sakupljaju znakove na ulici. Nije međutim dozvolio novinarima da postave pitanja.

Kada je završena konferencija za novinare poslanici su se ponovo povukli u svoje poslaničke golubove iščekujući početak protesta. S obzirom da je najbolji vidikovac bio iz informativne službe parlamenta to je jedan broj naprednjaka, zajedno sa policijom u civilu početak protesta posmatrao odatle. Njihova jednodušna ocena bila je – malo ih je, kao što smo i očekivali.

Kako je protest odmicao i okupljalo se sve više građana to su i naprednjaci postajali zainteresovaniji za miting opozicije, možda malo i previše . A i policija se približila glavnim ulaznim vratima skupštine, nakon što se pronela vest da se i demonstranti približavaju vratima. „Kako dvesta policajaca može da nas odbrani od ovolike rulje. Mnogo ih je napolju, došli su do stepeništa“. „Pre nego što sam ovde došla zamolila sam gradonačelnika Bora da ako me ubiju ovi nasilnici jednu ulicu nazove mojim imenom“, rekla je poluozbiljno poslanica Studenka Kovačević. Njene kolege koje su sa njom posmatrale miting nisu komentarisale, gledale su i kuckale poruke.

Tokom čitavog dana novinarima nije bilo dozvoljeno da se šetaju skupštinom. Namenjen im je bio polumračni hol, i ništa više, čak ni novinarska soba. Policija je upozorila novinare da je ovo vanredna situacija i da nema zadržavanja po hodnicima.

Poslanici vladajuće većine malo su se ospokojili kada je opozicija pošla u protestnu šetnju. Izašli su iz svojih poslaničkih klubova, valjda da protegnu noge, uz obećanje da će ostati u parlamentu dokle god bude bilo potrebno kako bi od nasilnika i fašista odbranili skupštinu. Sa povratkom demonstranata ispred republičkog parlamenta i poslanici vlasti vratili su se u svoje poslaničke klubove. U skupštinskom holu ostali su samo novinari, praktično zatvoreni i bez mogućnosti da kupe bar vodu, dok je onima koji brane parlament “ od nasilnika “ redovno stizala hrana i voda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari