Kamberi: Vlast u Srbiji autokratska i totalitarna 1Foto: Medija centar

Skupština Srbije danas je, posle ekspozea mandatarke Ane Brnabić, nastavila rad raspravom o izboru Vlade, a predsednik parlamenta Ivica Dačić najavio je da bi, pošto je predviđeno pet časova za to, sve trebalo da bude završeno oko 20 časova, kada bi premijerka i ministri trebalo da polože zakletvu.

Za raspravu se prvi javio šef poslaničke grupe Ujedinjena dolina – SDA Sandžaka Šaip Kamberi, koji je vlast u Srbiji nazvao autokratskom i totalitarnom, a za stanje u Srbiji rekao da u njoj „ksenofobija cveta“ i da se upućuju pretnje manjinama, koje nemaju nijedno ministarsko mesto.

Srbija je problematična sama za sebe, konstatovao je on, ukazujući da je teško bilo pomisliti da će jedina opozicija u parlamentu biti šest poslanika nacionalnih manjina.

Baš je tužno za demokratiju, ovakav parlament nije mogao proizvesti ni Slobodan Milošević. Aleksandar Vučić i Dačić su se pokazali efikasniji od svojih političkih očeva, istakao je Kamberi, uz ocenu da je stanje u Srbiji kao u Belorusiji, samo što u Minsku ima protesta na ulicama.

On je mandatarku Anu Brnabić pozvao da poseti mesta masovnih grobnica ubijenih Albanaca u centralnoj Srbiji, Batajnicu i druge i time pokaže „kolektivnu solidarnost“ sa žrtvama i osudi ratne zločine.

Kamberi je konstatovao da su Bujanovac i Preševo pod stalnom policijskom opsadom, a pozvao je Vučića da dođe i otvori neki industrijski pogon tamo, jer su građani, bez obzira na nacionalnost, siromašni i bez posla.

On je poručio da zbog svega toga poslanička grupa koju predstavlja neće glasati za izbor nove Vlade.

Dačić je odbacio tvrdnje Kamberija, tvrdeći da su one bez osnova i stvaraju lažnu sliku i predrasude da su manjine u Srbiji ugrožene.

On je kao primer naveo činjenicu da u Bujanovicu, gde Kamberijeva stranka ima vlast, živi 50 odsto Srba, a nijednog nema u organima vlasti.

Brnabić: Kamberijeve floskule

Mandatarka za sastav Vlade Ana Brnabić poručila je danas šefu poslaničke grupe albanske i bošnjačke nacionalne manjine Šaipu Kamberiju da je njegov problem što ne želi dijalog, nego se „decenijama i decenijama bavi floskulama i politikanstvom, a ne onim što je dobro za građane“.

Bolje bi za Albance sa juga Srbije bilo da ovde nastavimo da pričamo o kvalitetu života, a ne o političkim floskulama. Da pričamo o vremenu u kojem živimo, o 2020. godini, a ne o devedesetim. O kvalitetu života građana, a ne o ratovima, zločinima i prošlosti devedesetih, istakla je Brnabić.

Ona je negirala tvrdnje Kamberija da su manjine u Srbiji diskriminisane, naglašavajući da ni on nema pravo da u parlamentu bilo koga diskriminiše.

Vi ste izabrali da se bavite politikanstvom, konstatovala je Brnabić, uz poruku Kamberiju da je on za nju poslanik kao i bilo koji drugi, „a zašto bira da tako govori o Aleksandru Vučiću, to je već posebno pitanje“, na koje treba da odgovori svojim sunarodnicima.

Vučić je, naglasila je ona, učinio više nego bilo ko drugi na istorijskom pomirenju Srba i Albanaca.

Brnabić je optužila Kamberija da mu je važnije da u parlamentu „ispljuje“ Vučića, nego da kaže šta je on sve uradio na „istorijskom pomirenju“, a pokrenuo je dijalog sa Albancima, zbog čega su ga radikalni krugovi u Srbiji optuživali za izdaju.

Šta ste vi uradili za Albance u Bujanovcu i Preševu, a decenijama ste u politici. Stalno kukate, rekla je Brnabić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari