Kampanja Srpske liste bazirana na pozivanju na Beograd 1Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

Kampanja Srpske liste u stvari nije ni bitna, jer birači prepoznaju da iza njih stoji predsednik Aleksandar Vučić i država.

To je uvek sudbina tih dijasporičnih manjina, koje moraju da gledaju centralu – ocenjuje za Danas Dušan Janjić, direktor Foruma za etničke odnose, sa kojim razgovaramo o kandidatima za predstavnike Srba u kosovskom parlamentu u završetku predizborne kampanje.

On objašnjava da se kampanja Srpske liste bazira na pozivanju na Beograd i ponavljanju da su oni njegovi ovlašćeni predstavnici.

Janjić obrazlaže da se to nekada manifestuje dolaskom ljudi iz Srpske napredne stranke to jest vlasti na teren, kao i direktnim porukama, poput onih predsednika Aleksandra Vučića.

Prema njegovim rečima, predstavnici Srpske liste tokom kampanje govore da se oni bore za zajednicu srpskih opština i zaštitu prava Srba.

– Jedno vreme su spominjali Trepču i imovinu, od toga su ovaj put digli ruke – ukazuje Janjić.

Prema njegovim rečima, predstavnici Srpske liste povremeno naprave neki incident, u dogovoru sa Beogradom, nekada sa Ramušem Haradinajem ili Samoopredeljenjem, da bi sebe prikazali kao jedine zaštitnike srpskih interesa.

Takođe, Janjić podseća da je kao deo kampanje uvek prisutno to da su drugi Srbi izdajnici.

– To je ta druga srpska lista na kojoj je Nenad Rašić sa Srpskom demokratskom strankom. Njoj se priključila Rada Trajković i još jedna grupa ljudi. Uglavnom pokrivaju Pomoravlje – navodi Janjić.

On smatra da bi oni jedini imali šansu da osvoje jedno do dva mesta u kosovskom parlamentu, ali kada bi postojala iole normalna komunikacija unutar srpske zajednice.

– Međutim, oni su glavni protivnici. Ne „oštri“ Srpska lista zube na Aljbinu Kurtiju i velikoj Albaniji. Ona ih „oštri“ na Srbima i to je ono što je loše u njenom postojanju – kaže Janjić.

Kao i prilikom prethodnih izbornih ciklusa na Kosovu, srpski zvaničnici u finišu kampanje šalju poruke Srbima da glasaju za Srpsku listu.

To je učinio i predsednik Aleksandar Vučić nedavno u Pančevu, gde je prisustvovao prikazu sposobnosti delova jedinica Vojske Srbije.

Kako je prenela agencija Beta, Vučić je pozvao Srbe na Kosovu i Metohiji da glasaju za Srpsku listu na izborima 14. februara, navodeći da je važno da imaju svoje predstavnike u „privremenim organima vlasti“ koje bi kako je rekao, „mogle da drže sigurnu i čvrstu vezu sa svojom Srbijom“.

Poziv je uputio i direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

– Vanredni parlamentarni izbori koji se u nedelju održavaju na Kosovu prilika su da Srbi pokažu slogu i jedinstvo, jer samo kad smo nastupali pod jednim barjakom uspeli smo da ostvarimo najvažnije pobede. Zato je važno da u nedelju, svi kao jedan stanemo uz Srpsku listu – poručio je Petković u intervjuu za Informer, koji je preneo portal Kosovo onlajn.

Na pitanje iz intervjua da „Rada Trajković već najavljuje koaliciju sa Aljbinom Kurtijem“, Petković pomenutu naziva „lažnom srpskom predstavnicom“.

– I Trajkovićeva i njeni saradnici su lažni srpski predstavnici, koji su svesni da ih srpski narod na Kosovu i Metohiji ne želi i da ih je davno prezreo. Zato sada Rada Trajković i njen šef Dragan Đilas, zarad čistog ličnog interesa i želje za funkcijama, pokušavaju da se dodvore albanskim partijama i profitiraju na srpskoj muci – navodi Petković u pomenutom intervjuu.

Pored Srpske liste, za mesta u kosovskom parlamentu na vanrednim izborima u nedelju, 14. februara, nadmeću se i Građanska inicijativa Za slobodu, pravdu i opstanak, kao i Srpski demokratski savez.

Trajković: Morala sam na suđenje u Beograd

Rada Trajković objavila je juče na Tviteru da je prekinula kampanju zbog suđenja u Beogradu:

„Nakratko sam prekinula predizbornu kampanju na Kosovu zbog jutrošnjeg sudskog ročišta u Beogradu povodom tužbe za povredu ugleda koju je protiv mene podneo funkcioner BIA, Bojan Dimić Dimića zastupa Goran Petronijević, inače advokat Milana Radoičića u sličnom procesu protiv mene.

Bilo bi lepo kada bi i Milan Radoičić i Bojan Dimić iz BIA (skupa sa njihovim zajedničkim advokatom Goranom Petronijevićem) svoja saznanja o slučaju ubistva Olivera Ivanovića predstavili pred istražnim organima u Prištini umesto da svoj ugled brane u Beogradu tužbama protiv mene“, napisala je Rada Trajković. Na to je Petar Beljić, član GO DS, odgovorio retvitovanjem objave iz novembra, fotografije na kojoj tvrdi da je Bojan Dimić.

„Ovo je Bojan Dimić, šef najvažnije uprave u BIA – Prve uprave, koja sada objedinjuje nekadašnju 1. kontraobaveštajnu i 3. za terorizam i organizovani kriminal. Inače je saradnik Zvonka Veselinovića i Milana Radoičića, kriminalaca sa Kosova i Metohije“, piše u objavi Petra Beljića.

Podsetimo, 2019. je Radoičić tružio Radu Trajković zbog povrede ugleda i časti, a ona je dobila i policijsku zaštitu. U decembru 2020. njih dvoje suočili su se na suđenju u Beogradu.

Trajković i njen advokat Vladimir Gajić zatražili su od suda da prikupi zvaničnu dokumentaciju od BIA-e u vezi sa Radoičićem. Sledeće suđenje zakazano je za mart 2021.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari