Kapor: Buduća vlast mora biti mnogo bolja 1

Aktuelni protesti su uneli nemir u vladajuću garnituru. Međutim, postoji jedna „ekipa“ teških mangupa, u nerasformiranoj državnoj bezbednosti, koja deluje iz mraka i koja kontroliše sve, i one bivše i ove sadašnje.

Zato se ja ne bih zadovoljio samo odlaskom Vučića, već svih tih „opasnih likova“ koji deluju iz senke – poručuje u razgovoru za Danas glumac Milorad Kapor.

Upitan kako se osećao kao jedan od govornika na prvom protestu u Novom Sadu, održanom 18. januara, Kapor navodi da mu svakako nije problem da govori pred velikom masom ljudi, s obzirom na to da je glumac, ali da govoriti pred okupljenim građanima koji dele istu bol zbog propadanja ove države, svakako nosi posebnu etičku odgovornost.

Prema njegovim rečima, većinu svog života proveo je gledajući kako ovom državom vladaju pogrešni ljudi, koji ne zaslužuju da budu na vlasti. Samo u jednom kratkom momentu, priča Kapor, ljudi koji su u Srbiji vršili vlast su to i trebali da rade, ali su i oni bili u koalicijama sa pogrešnim strankama.

– Dakle, ja sam manje-više uvek bio protiv vlasti. Međutim, u Srbiji nikada nije bilo gore nego što je sada, ne računajući ratove i inflaciju. Ukoliko se iz ove pozicije pogledaju devedesete godine, Slobodan Milošević je bio „majka“ kakvi bi ovi bili da su bili u njegovoj koži – ističe Kapor.

On objašnjava da je u priču oko protesta ušao kao nestranačka ličnost i dodaje da nikada nije bio član niti jedne partije, pa ni pokreta Otpor, iako je, počevši od 1992. preko 1996. i 2000. godine, uvek bio na ulici. Kapor navodi da je učestvovao kao aktivan vojnik u odbrani Srbije od NATO bombardovanja, za razliku od nekih koji su izbegavali vojsku, a sada bi na ministruju.

– Ipak, i kada su aktuelni protesti u pitanju, imam bojazan od onoga što će da sledi. Ne u smislu da li će smena vlasti doći mirnim putem, jer se borim da tako i bude, već se bojim, „opečen“ prethodnim iskustvima, da će se i sledeći koji posle ovih dođu ponašati po sličnim kanonima. Gori od ovih svakako ne mogu biti, ali neću biti zadovoljan ni ako budu manje zlo. Moraju da budu mnogo bolji – poručuje Kapor, koji je i proteklog vikenda govorio na okupljanju u Novom Sadu.

On kaže da je svestan u kakvoj državi živimo, te kakav nam je mentalitet i gledanje na politiku, zbog čega neka sledeća vlast sigurno neće biti savršena, ali je važno da svaka bude bolja od prethodne. Kapor ukazuje da je i takav put bolji nego aktuelno izumiranje sa ovakvom vlašću na čelu.

Prema njegovom mišljenju, jedan od osnovnih zahteva aktuelnih protesta mora da bude lustracija kao i ispitivanje porekla imovine. Kapor kaže da nije siguran na koji način će do toga doći, ali se nada da se protestima tome približavamo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari