Kfor: Zajednička patrola sa Policijom Kosova u opštini Kamenica 1Foto: KFOR facebook

Međunarodne mirovne snage na Kosovu (Kfor) saopštile su večeras da su u opštini Kamenica sprovele zajedničku patrolu sa Policijom Kosova.

„Ova patrola je sprovedena peške kako bi se omogućilo angažovanje sa lokalnim građanima, u okviru pojačanog zajedničkog prisustva u tom području, o čemu su se u protekla dva dana dogovorili Kfor i Kosovska policija“, navodi se u saopštenju Kfora.

U narednim danima je planirano više takvih patrola, kao rezultat pojačanog sedmičnog mehanizma koordinacije koji je uspostavljen radi povećanja zajedničkog prisustva Kosovske policije i Kfora u oblasti blizu administrativne granične linije, kaže se u saopštenju Kfora.

Do zajedničkog patroliranja dolazi nakon nezadovoljstava građana i političkih predstavnika Kosova povodom zajedničkih patrola pripadnika Kfora i Žandarmerije Srbije, 7. avgusta, kada su srpski žandarmi ušli na teritoriju Kosova oko 300 metara.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Agim Veljiu izjavio je 8. avgusta da je tokom sastanka sa komandantom Kfora, general-majorom Mikeleom Rizijem saopšteno da je ulazak srpskih žandarmerijskih snaga na teritoriju Kosova bio samo jedna zajednička patrola sa pripadnicima Kfora.

„Kfor ostaje posvećen da i dalje nepristrasno doprinosi mirnom i sigurnom okruženju i slobodi kretanja za sve građane na Kosovu, u uskoj saradnji sa lokalnim institucijama i bezbednosnim organizacijama i Međunarodnom zajednicom, u skladu sa svojim mandatom prema Rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244 iz 1999. godine“, kaže se u saopštenju Kfora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari