Kina vakcinama širi "meku" moć u Srbiji 1Foto: FoNet/Vlada Srbije

Nema nikakve sumnje da velike sile koriste svaku mogućnost za širenje takozvane meke moći, što je slučaj trenutno u vezi sa vakcinama koje kineske vlasti u velikom obimu šalju u Srbiju.

Tako za Danas ocenjuje Dragan Šutanovac, predsednik Saveta za strateške politike, činjenicu da je od početka vakcinacije stanovništva koju sprovodi ovdašnji zdravstveni sistem, najveći broj doza stigao upravo iz Kine. U istom kontekstu sagovornica Danasa, Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava, kaže da Kina koristi svoju vakcinu kako bi popravila svoj međunarodni imidž, zbog toga što nije bila transparetna u odnosu na pojavljivanje virusa. Druga stvar, napominje sagovornica Danasa, u vezi je sa koncentracionim logorima u Kini, Ujgurima, za koju je ceo svet optužuje, a Srbija je jedna od retkih zemalja koja nigde nije zauzela negativan stav po tom pitanju, niti u sistemu UN, niti se pridružila osudama EU, koje bi trebalo da prati, ističe Biserko, s obzirom na to da je njena oficijalna politika članstvo u EU.

Novi kontinent

Podsetimo, u Srbiju je u sredu uveče, 10. februara, stigao novi kontingent od pola miliona vakcina kineske kompanije Sinofarm. Novim kontigentom broj vakcina kineske kompanije Sinofarm koje su stigle u Srbiju povećao se na milion i 500 hiljada.

„Ono što je važno je da smo zahvaljujući ovoj količini vakcina uspeli i uspećemo da spasimo hiljade i hiljade života“, rekla je premijerka Srbije Ana Brnabić, koja je sa kineskom ambasadorkom Čen Bo dočekala kontingent vakcina na aerodromu. Ona je navela da je količina kineskih vakcina uz „odličnu organizaciju vakcinacije pomogla da budemo druga zemlja u Evropi po broju vakcinisanih i sedma zemlja u svetu“. Brnabić je zahvalila Kini i predsedniku Si Đinpingu na podršci Srbiji i narodu u Srbiji tokom borbe protiv korona virusa.

„Ovde se ne radi o ugovorima i novcu, radi se o partnerstvu i prijateljstvu jer mi imamo i dodatne ugovore, mi smo imali novac i platili dodatne vakcine, ali milion i 500 hiljada vakcina dobili smo samo iz Kine“, navela je Brnabić. Takođe, izrazila je zahvalnost i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću jer je, kako je rekla, zahvaljujući njegovim naporima i njegovom partnerstvu sa predsednikom Kine Srbija uspela da dođe do ovih vakcina.

Kina vakcinama širi "meku" moć u Srbiji 2

Podrška za projekte sa Istoka

– Nema nikakve sumnje da velike sile koriste svaku mogušnost za širenje tzv. meke moši. Pandemija je jedna od izuzetnih prilika da se meka moć potvrdi kroz donacije u opremi, lekovima i vakcinama a čija promocija zavisi isključivo od raspoloženja domaćina. Danas u Srbiji gotovo da ne postoji dom zdravlja, bolnica, obdanište, škola… koja nije dobila donaciji iz EU ili zemalja NATO, međutim, promocija te pomoši je uglavnom slaba ili nikakva. Sa druge strane pomoć iz Kine i Rusije dobijaju izuzetnu podršku kako vlasti tako i medija naklonjenih vladajućim strankama. Dakle radi se o dvostrukoj koristi kako za naše zvaničnike koji uporno govore da imamo rusku, kinesku i neku Fajzer vakcinu, čime promovišu svoj lični odnos sa Rusijom i Kinom tako i te dve zemlje dobijaju na popularnosti među građanima Srbije – ističe Dragan Šutanovac za Danas.

Deo strateškog nadmetanja

Prema rečima Sonje Biserko, vakcina je deo strateškog nadmetanja, jer je pandemija problem koju ne mogu da rešavaju nacionalne države. To su, dodaje ona, pojedine zemlje iskoristile za promociju svog političkog imidža u svetu, poput Kine.

– Srbija je zona koja je Kini naklonjena. Međutim, dolazi do većeg usklađivanja EU i SAD u odnosu na Kinu, što će se tek videte na svetskoj pozornici. Srbija koristi tu vakcinu kao mogućnost da se promovie kao jedina zemlja u regionu koja je uspela da je dobije i to je što se tiče građana Srbije, naravno, dobra stavka. Međutim, to se sada koristi kao promotivna prednost Srbije u odnosu na druge. Srbija je vrlo svesna da će Amerika vrlo brzo da se postavi u regionu u smislu pritiska u vezi sa Kosovom i sada vlast polaže nade da će od Kine dobiti podršku. To je vrlo provincijalni odnos, jer je Srbija ipak samo jedna tačka u tom prostoru, a veliki akteri e se svakako morati u jednom trenutku dogovoriti. Naglašavanje Kine u smislu njene pomoći je samo jedna vrsta manipulacije, jer isticanje toga da srpska privreda nije pogođena pandemijom, jeste samo odraz njene zaostale strukture, tako da će ona na kraju svoje utočište morati naći u EU – zaključuje Sonja Biserko za Danas.

 

Gledanost – 70 miliona

Intervju predsednika Srbije Aleksandra Vučića kineskoj televiziji CCTV videlo je 70 miliona gledalaca u Kini, objavila je kineska ambasadorka u Srbiji Čen Bo na svom Tviter profilu tako|e u sredu, 10. februara.

„Pravi prijatelj se prepoznaje u nevolji. Novinarka CCTV Žang Jing mi je rekla da je do sada taj intervju gledalo oko 70 miliona kineskih gledalaca,“ napisala je Čen Bo.

 

SNS i CK Komunističke partije Kine

U kontekstu odnosa vladajuće SNS i kineskih vlasti, podsetimo, takođe, da je delegacija Srpske napredne stranke, na čelu sa Markom Đurićem, boravila u julu prošle godine u višednevnoj studijskoj poseti Kini na poziv Centralnog komiteta Komunističke partije Kine radi, kako je tada saopšteno iz SNS, dodatnog unapređenja međupartijske saradnje. U saopštenju vladajuće stranke pisalo je da SNS nastavlja produbljivanje političke i ekonomske saradnje sa KP Kine u okviru strateškog partnerstva Srbije i Kine, upoznavanjem sa organizacionom strukturom i načinom delovanja KP Kine od centralnog do lokalnog nivoa, kao i saznanja o merama i programima koje sprovodi u cilju iskorenjivanja siromaštva ali i ubrzanog razvoja kineskog društva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari