Kina vakcinama širi „meku“ moć u Srbiji

Sagovornici Danasa o jačanju kineskog političkog uticaja na Balkanu

Ostavite komentar


  1. Al je zato Srbija siri prodajuci te vakcine drugima u okruzenju…sto je super jer onda nase gradjane vakcinisu fizioloskim rastvorom..Bar ce se narod sacuvati ..i to je nesto dobro jer ispade da neko razmislja o opstanku naciona !

  2. Dobro je da se i Sonja Biserko javila. Još samo jedno principijelno pitanje. Da je u pitanju život ili smrt da li bi odbili da primite kinesku vakcinu iz političkih razloga, zato što Kina tako širi meku političku moć ? Moramo biti principijelni, jel tako.

    1. Pa otkud ta babetina zna šta je princip, pristojnost, istina… Ti su pojmovi za nju španska sela.

  3. Sagovornici na ovu temu nisu kompetentni, ni u smislu globalne politike, niti u bilo kom drugom. Posebno sagovornica koja priželjkuje šta priželjkuje a za to su želje i čestitke slušalaca, a ne politika.
    U ovom procesu “kinezacije“ razlika je u tome što naša zemlja, šta god mislili o njoj, nabavlja vakcine javno, a drugi se dogovaraju sa Kinom tajno pa će “kasnije prebiti“.

  4. Nema narod kome šta da se zahvaljuje. Prvo, mi smo obični pokusni kunići. Drugo, niko još ne zna kakvi će biti efekti vakcinacije. Ljudi žive u zabludi da su vakcinacijom skinuli sa sebe opasnost od korona virusa. To je zabluda koju podgrejava vlast. Treće, platili smo mi te vakcine, itekako.

    1. Otkud tata Brnabic ZNA da će kineska vakcina spasiti TOLIKO I TOLIKO života kada nije ispitana na pacovima?

  5. Ајде? а шта је НАТО широ бомбама и осиромашеним уранијумом по Србији?

  6. Pa ovo je totalno sizofreno! Tako je govorila i Jelena Milić o mekoj ruskoj moći pa potrčala u ted za rusku vakcinu! Pa sto eu ne siri meku moć? Ili USA?

    1. Волео бих да у Данасу видим чланак о ширењу „меке моћи“ помоћу холивудских филмова, рок музике, или нових модних трендова. Али не, по Данасу све што долази из западних центара је откровење и коначна истина.

  7. Pa pošto se hvalite donacijama Nato i Eu, pa što niste platili odštetu zbog bombardovanja od min. 100 mlrd eura pa onda davali donacije ako hoćete.

        1. Ako ti ni do danas stvarno nisi shvatio kakve veze ima Sloba s bombardovanjem, ne bi razumeo ni da ti se nacrta. Očigledno je da ćeš do svog poslednjeg dana živeti u blaženom neznanju…

  8. Kina prvo posalje virus pa onda idu vakcine. Ponuda i traznja na kineski nacin.

    1. Normalno. Prvo stvoriš tržište i potražnju, a onda zadovoljavaš tu potražnju. It’s just good business…

  9. Kakva meka moc. Smesan nasov i eventualno, ako je Vas sagovornik to izjavio. Nisam tekst ni citao. Kina je najjaca sila, njoj ne treba „meka moc“. Smesno!

  10. Bolja je meka moc Kine nego osirimoseni uranijum od poslodavaca vasih sagovornika u ovom tekstu.

  11. Činjenica je jedna: EU bezpomoćno kasni, a u novom hladnom ratu trka tek treba početi. Strana velikih ‘dobrih’ sila gubi, bez moći retorika je samo toliko. Ovog puta smo (možda) na pobednoj strani.
    Biće zanimljivo.

    1. Пошто трећа фаза испитивања,Кинеске вакцине у Србији још траје,не могу да проценим дали је делотворна( чуће се) надам се да јесте.Али не заборавимо вирус је из Кине дошао у Србију,тако да колико су нам зла нанели проклети Амери,ни Кинези нису много бољи.Амери више срушили,а мање побили од Кинеза.Што би рекао шок.Љуба Мољац: Дали видиш мој покојни оче,и Зец диже машку на сироче.

  12. I vi pozivate posetitelje da postanu „članovi kluba čitalaca“ da bi plaćali ovakve autore. Treba d a ide u Hit-Tvit sa Vučićem da glumi klovna

  13. Nekad kad smo bili normalna zemlja pravili smo vakcine , sada molimo
    projasicimo po belom svetu , jadno sve drugo su politicki tracevi…

  14. Istina je da se Kina bavi vakcina-diplomatijom, i da to što smo dobili toliko vakcina sigurno nešto košta, a da mi nemamo pojma šta tačno i koliko.
    Takodje je istina da će ovolike isporuke kineske vakcine umanjiti privrednu katastrofu koja nam sledi – o strahovitom usponu koji obećava vladajuća stranka nema ni govora – i, još mnogo važnije, spasti ljudske živote.
    Takodje je istina da je država godinama u efektivnom bankrotu, i da preživljavamo zahvaljujući novcu EC, kao i to da se ovo ne spominje posebno.
    Takodje je istina da Sonja Biserko sedi u najluksuznijoj i najskupljoj kancelariji u Beogradu, i to već decenijama, a da pritom nema adekvatan izvor prihoda, ili značaj koji bi ovo objasnio. Sve što ona izjavi, a izjavljivala je sve i svašta tokom svoje karijere, treba pogledati i kroz prizmu njene lične autonomije – neko sve to plaća, a taj neko možda nije raspoložen baš sve da čuje i svakako ima sopstvene interese. Nama zaista nisu potrebne nove Sonje Biserko, već osobe od integriteta (gde svakako ne spada vladajuća stranka i Ana Brnabić čija je izjava otprilike dno udvorištva koje se može zamisliti).
    Takodje je istina da je Sonja Biserko upotrebila Kosovo i vakcinu u istoj rečenici, što je zaista nespojivo.

    1. A zasto da se spominje novac od EC? Oni dok su zivi ne mogu da nam nadoknade štetu koju su nam naneli 90tih, tako da nam oni ništa ne daju, već finansiraju štetu koju su nam naneli.

      1. Dok su živi, jel’?
        Ako mi živimo u trajnom (i budalastom) ubeđenju da su nam Evropa i Zapad večno dužni i da nikad neće otplatiti taj dug, daleko ćemo stići. Samo napred, prvi rezultati su već tu: postajemo zamorčiči za kineske vakcine i deponija za njihove najprljavije fabrike koje neće kod sebe. Ali zato nam prave puteve po samo 5 puta skupljoj ceni. Za prijatelje. I ponekog domaćeg burazera…
        Srbi, kao i ko zna koliko puta dosad, ponovo prave loš izbor. Mi nikako da shvatimo mudrost one stare izreke „ne traži prijatelje daleko, a neprijatelje blizu“ i bukvalno to radimo, po ko zna koj put u istoriji!
        I opet će nam se to kad tad olupati o glavu. Ali polako. Možda ćemo jednog dana i to shvatiti. Ako preživimo dotad.
        Danas sve oko nas i celu Evropu smatramo neprijateljima, ali zato Rusiju i Kinu vidimo kao „prijatelje“. Nešto su malo udaljeni ti naši „prijatelji“, ali jbg, ne možemo biti mnogo izbirljivi…
        Lepo nas opisa ona pesma:
        „Putj Evropo, i pošalji nam malo peciva,“
        „Nama je dobro, sreća jedna neizreciva!“
        Baš tako. Napred s Rusijomi Kinom u Zlatno doba, sreća jedna neizreciva!

        1. Kad vec spominjes puteve i EU. Raspitaj se .
          Ko daje kredit
          Ko bira izvodjaca
          Kakve bankarske garancije trazi
          Ko je projektmenadzment
          Ko je revizija…
          Kad to ispitas javi se da i dalje bulaznis o pomoci Eu.
          A da zalis i pevas to je ok, tvoja stvar

  15. Ozbiljna tema ali tako koncipirana da izaziva dodatne podele u našem društvu….Ako nisi samnom protiv si….. Ozbiljna novinarka koju rado čitam ali već je uoćljivo da stalno birate iste sagovornike. Poštujem pamet i hrabrost gospođe Biserko ali , oprostite, ne morate nju baš za sve da pitate

    1. Lepo je sto objavljujete komentare citalaca koji redom ukazuju na jednostranost i cesto los kvalitet misljenja koja sirite kroz sagovornike i teme koje obradjujete. Jeste razmislili mozda da poslusate nesto od toga? Postanete mozda stvarni medij koji da objektivnu sliku, ili bar prikaz obe strane?

  16. Kina je puno vakcine prodala u inostranstvo ,lažne sa kiselom vodom u flašice…tu su povezani i mnogo političari Millionen zaradjuju sa Mafijom

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 8. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Antonela Riha, novinarka

I pre nego što sam se učlanila u Klub čitalaca Danasa kupovala sam jedino Danas.