Klačar: Protesti važan element Vučiću za odlučivanje o raspisivanju izbora 1Bojan Klačar Foto: Medija centar

Izvršni direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju (Cesid) Bojan Klačar izjavio je danas da su protesti u Beogradu jedan od važnih elemenata o kojima razmišlja predsednik Srbije Aleksandar Vučić kada odlučuje o raspisivanju izbora, ali ne i jedini ni ključni.

Klačar je za Betu rekao da je „potpuno siguran“ da su protesti element o kojima u Srpskoj naprednoj stranci (SNS) itekako razmišljaju jer „ako se protesti prošire to će uticati na osnaživanje opozicije“, ali je Kosovo, smatra, možda bitniji element u procenama o raspisivanju vanrednih izbora.

„Pošto Vučić ima tu privilegiju da bira kad će se izbori održati, vodiće računa – ili da zamah tih protesta bude ‘presečen’ raspisivanjem izbora ili će sačekati da energija sa protesta opadne pa da se odluči za njih“, rekao je Klačar.

Na pitanje šta je potrebno da se ne izgubi energija protesta, Klačar je ocenio da održavanje protesta na sličnom konceptu kao što su bili prethodnih subota ne može da ima dugoročan krupan efekat.

On je kazao da je važno, da ti protesti budu i u nekim drugim gradovima, osim u Beogradu, jer se tako „čine vidljivijim“.

Klačar je rekao, da veliki broj gradjana u Srbiji nije siguran šta se dešava u Beogradu, jer vlast kontroliše veliki deo medijskih informacija.

Prema njegovim rečima, bilo bi dobro da protesti dobiju neku vrstu „političke platforme“ i da se na njima u „snažnijoj ulozi“ pojavljuju političari koji bi stali ispred te platforma, ponudili je učesnicima protesta i tražili njihovu podršku za tu ideju.

Klačar je rekao da ta platforma ne bi morala da bude previše detaljna, kako ne bi delila učesnike protesta jer su prilično šarolika grupa, i mogla bi da obuhvata vladavinu prava, slobodu udruživanja, fer izbore.

„Bilo bi dobro da se na protestima pojavljuju političari. Svi učesnici protesta na izborima ne glasaju za građanske pokrete i udruženja građana već su na listićima političari i stranke“, naveo je Klačar i dodao da je zato dobro da se napravi malo snažnija identifikacije izmedju protesta i političara koji na ovaj ili onaj način stoje iza njih.

Govoreći o važnosti Kosova za raspisivanje izbora, Klačar veruje da će oni prethoditi potpisivanju sporazum sa Prištinom, navodeći da bi tako Vučić dobio nov mandat i kako često kaže „osvežio legitimitet“.

„Onda bi Vučić bez balasta izbornog rezultata ušao u potpisivanje tog sporazuma“, rekao je Klačar.

On je kazao da je nezahvalno prognozirati da li će biti vanrednih izbora, ali da Vučić u svakom slučaju ima mogućnost da bira period kada će oni biti i veruje da će se odlučiti za kratku kampanju od 45 dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari