Ko se u Sandžaku plaši vojske i policije? 1Foto: SDA Sandžaka (arhiva)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, na konferenciji za novinare, rekao da mu je jedan predstavnik Ugljaninove partije rekao da u Sandžak ne šalje vojsku i policiju.

Ta informacija je u ovom gradu naišla na brojne kometare i osude predstavnika SDA Sandžaka „zbog pokušaja politizacije vanrednog stanja i skupljanja jeftinih političkih poena u vreme donošenja mera za suzbijanje epidemije korona virusa“, „da SDA koristi i ovu situaciju da se svađa sa državom Srbijom“.

Informativna služba Ugljaninove partije je, u saopštenju naslovljenom „Budimo jedinstveni – korona virus je naš zajednički neprijatelj“, pokušala da objasni ponašanje svog generalnog sekretara Ahmedina Škrijelja na sastanku predsednika Srbije sa predtsvanicima političkih stranaka o izborima.

Predsedništvo SDA Sandžaka, navodi se u saopštenju, zaključilo da je predsednik Srbije „u svojim izjavama, nakon ovog sastanka, zlonamernom i netačnom interpretacijom izlaganja generalnog sekretara SDA Sandžaka, iskoristio kao povod za pretnju Ahmedinu Škrijelju i svim Bošnjacima u Sandžaku“, a trebalo je i da ga pita „zašto Bošnjaci Sandžaka vide srpske oružane snage kao dokazanu oružanu neprijateljsku silku“ i „da radi na vraćanju poverenja Bošnjacima u državne organe“.

Uz saopštenje, medijima je dostavljena „zvabična pisana izjava generalnog sekretara SDA Sandžaka“, u kojoj stoji da je Škrijelj, između ostalog rekao, da koristi priliku  da predloži „da se u nacionalno mešovite sredine, a naročito u Sandžak, za vreme trajanja vanrednog stanja, ne šalju dodatne vojne i policijske snage, niti uvodi policijski čas, iz razloga što bi njihovo prisustvo dodatno uznemirilo stanovništvo zbog loših iskustava iz vremena vladavine režima Slobodana Miloševića“.

Ni novo saopštenje, u kojem se, na raspolaganje narodu u suzbijanju širenja korona virusa, stavljaju svi stranački resursi, nije moglo bez političkih kvalifikacija.

Na kraju obraćanja javnosti stoji da „Bošnjaci poštuju srpski narod, a u velikosrpskoj ideologiji vide objektivnu opasnot po biološki opstanak i političku egzistenciju“, da mora da se postavi „jasna razlika između čestitog srpskog naroda i velikosrpske ideologije“ i da se od Vučića očekuje da „ispuni neke zahteve koje mu je predočio generalni sekretar stranke“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari