Ko stoji iza pisma BNV državnim organima Srbije i Crne Gore? 1Novi Pazar Foto: S. Biševac

Novi Pazar Inicijativa o uspostavljanju specijalnog statusa za Sandžak, nadograđena je pismom koje je iz Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) upućeno zvaničnicima Srbije i Crne Gore.

Zagovaranje dopisivanja sa predsednicima, premijerima i predsednicima parlamenata ove dve države, na površinu je izbacila, ne samo neslaganje između dve liste, „Samoopredeljenje“ i „Vakat je“, koje čine većinu u BNV, već i između većnika liste „Samopredeljenje“.

U pismu koje je upućeno iz BNV piše da “uspostavljanje specijalnog statusa za Sandžak predstavlja trajan i stabilan mehanizam koji osigurava prava Bošnjaka na političku egzistenciju i nesmetan društveni i ekonomski razvoj, te pruža jednake šanse svim narodima koji žive u Sandžaku”. BNV najviše funkcionere dve države poziva na dijalog “u cilju izgradnje slobodnog multinacionalnog, multikulturalnog, multikonfesionalnog demokratskog društva jednakih šansi za sve”.

Predsednik BNV Esad Džudžo je nekim medijima rekao da o pismu upućenom zvaničnicima Srbije i Crne Gore „ne zna ništa zvanično“ i da je ono rezultata jednog dela članova Izvršnog odbora BNV (IO BNV) iz redova liste „Samoopredeljenje“ Sulejmana Ugljanina. Ponovio je da je BNV nadležno da razmatra pitanja kao što je i ovo o statusu Bošnjaka i Sandžaka. Za narednu sednicu Predsedništva BNV, Džudžo je najavio svoj predlog rešenja statusa ovog regiona, koji će biti prihvatljiv za obe liste koje čine većinu, ali će predlog biti dostavljen i većnicima liste „Matica bošnjačka, akademik Muamer Zukorlić“.

Stara – nova inicijativa o specijalnom statusu Sandžaka, čija teriorija bi obuhvatila 14 opština (šest u Srbiji i osam u Crnoj Gori) i u kojoj bi status konstitutivnog naroda imali Albanci, Bošnjaci,Srbi i Crnogorci, pojavila se pre tridesetak dana. Od nje su se odmah ogradili većnici liste „Vakat je“, čiji su predstavnici u IO BNV odbili da učestvuju u radu jer je „dokument uvršten u dnevni red, a prethodno nije prošao Veće niti jedan organ“.

Potpredsednik BNV i nosilac liste „Vakat je“ dr Sait Kačapor ističe da većnici sa ove liste ne prihvataju da je inicijativa doneta u ime BNV, da joj se protive i da se ovim „vrši politizacija BNV“. Kačapor smatra da novonastala situacija može da se reši razgovorom i pozvao Ugljanina da o tome razgovaraju. Potvrdan odgovor još nije stigao. Većnik liste „Matica bošnjačka, akademik Muamer Zukorlić“ dr Jahja Fehratović ocenjuje da su inicijativa i pismo „zloupotrebljavanje BNV od jednog dela članova, onih koji sebe smatraju BNV“, ali i jeftina politička trgovina iz koje stoje članovi Veća iz SDA Sandžaka.

SDA Sandžaka je stala i iza inicijative i iza pisma srbijanskim i crnogorskim zvaničnicima. Inicijativu je podržao i glavni odbor te stranke. Ova partija smatra da je to model za koji se zalaže za rešavanje statusa Bošnjaka i Sandžaka i pozivaju se na svoju inicijativu još iz 1991.godine. Da se radi o inicijativi iz iste „kuhinje“ potvrda su i saopštenja, terminologija i zaključci isti, samo su memorandumi i pečati različiti.

Lider SDA Sandžaka Ugljanin, na konferenciji za novinare, još jednom je potvrdio podršku svoje stranke inicijativi i ocenio da specijalni status za Sandžakpostaje nukleus regionalne stabilnosti i saradnje na Balkanu.

„Srbi i Crnogorci ne gube ništa, naprotiv, dobijaju i očekujemo njihovu punu podršku. Kao najbolji model za trajno rešenje jugoslovenske krize, ponovo se nameće koncept Badinterove komisije iz novembra 1991. godine, jer međunarodna zajednica do danas nije našla bolje rešenje koje garantuje stabilan i trajan mir, sigurnost i saradnju na Balkanu. Od danas više niko nikada ne može reći da Bošnjaci ne traže ništa ili da ne znaju šta hoće“, rekao je Ugljanin.

Nakon pisma BNV najvišim funkcionerima Srbije i Crne Gore, oglasio se ministar državne uprave i lokalne samouprave Srbije Branko Ružić. Rekao je da je reč o zloupotrebi jedne institucije i najavio slanje inspekcije iz nadležnosti svog ministarstva, jer „umesto da se late posla koji je u okviru ingerencija nacionalnog saveta, u ime koga i izlaze pred svoje sunarodnike, oni i dalje koriste to mesto za privlačenje političke pažnje, očigledno i dalje sa ozbiljnim žalom za nekadašnjim foteljama u Vladi Srbije“.

Bez podrške drugih stranaka

Podrške i reagovanja ovoj inicijativi iz drugih bošnjačkih partija još nema. Sandžačka demokratska partija (SDP), koja je na izborima za BNV podržala listu „Vakat je“, ponavljaju stav svog osnivača Rasima Ljajića da je to neosnovan zahtev jer je „Novom Pazaru i Sandžaku potreban normalan, a ne specijalni status“, koji podrazumeva sveobuhvatni razvoj.

Jedina podrška stigla je od Albanskog nacionalnog saveta (ANS), sa kojim je prošlog leta Ugljanin, kao predsednik BNV, potpisao sporazum o sradnji i podržao deklaraciju ANS o pripajanju opština Preševo, Bujanovac i Medveđa Kosovu i Metohiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari