Ko su organizatori bakljade u znak podrške SNS-u? 1Foto: vugl.rs

Udruženje za zaštitu mladih, koje za sebe tvrdi da je organizator kontraakcije paljenja baklji i puštanja preko razglasa uvredljivih poruka upućenih predsedniku Stranke slobode i pravde Draganu Đilasu sa krovova zgrada, dobija novac za svoje projekte iz budžeta Grada Beograda i drugih lokalnih samouprava u Srbiji.

U statutu udruženja se kao jedan od njegovih ciljeva navodi „zalaganje za tolerantno društvo i društvo bez diskriminacije“.

Prema podacima sa sajta Agencije za privredne registre, Udruženje za zaštitu mladih osnovano je u martu 2015. godine sa sedište u Rakovici, a njegov zastupnik je Ivan Đorđević, sa prebivalištem u toj beogradskoj opštini.

Prema statutu koji je objavljen na sajtu APR-a, Udruženje za zaštitu mladih osnovano je radi ostvarivanja ciljeva „građanskog društva i participacije mladih u javnom životu Srbije“. Kao neki od pojedinačnih ciljeva navedeni su promocija aktivizma mladih u sferi javnog života, naglašavanje značaja ljudskih prava i promocija evropskih vrednosti, korišćenje sporta i obrazovanja radi zdravog odrstanja omladine i zalaganje za tolerantno društvo i društvo bez diskriminacije.

Zvaničnoj Fejsbuk stranici Udruženja nije bilo moguće pristupiti, jer su administratori očigledno ograničili vidljivost objava, pa je društvena mreža prikazivala obaveštenje da je „stranica vidljiva samo publici kojoj ne pripadate“.

Kada je reč o Instagramu, među poslednjima stoje objave na kojima se najavljuje kontraakcija „Reci glasno ne onima koji su navijali za koronu protiv Srbije“, u kojima se pominju „tajkunski političari“ i „oni koji su postali milioneri na račun građana“, sa umetnutim fotografijama lidera opozicije Dragana Đilasa, Vuka Jeremića, Boška Obradovića, Sergeja Trifunovića i ostalih. U ranijim objavama Udruženje se bavi podelom karata za pozorište i promocijom kampanje za bezbednu vožnju republičke Agencije za bezbednost saobraćaja.

Udruženje za zaštitu mladih je, pak, i ranijih godina najprepoznatljivije po svom angažmanu u organizovanju i učešću na kontramitinzima vlasti, poput onog ispred zgrade Radio-televizije Vojvodine u junu 2016. godine, te kritikovanju građanskih protesta protiv rušenja u Savamali. Istovremeno, udruženje se bavilo promocijom projekta Beograd na vodi, pod medijskim pokroviteljstvom televizije Studio B.

Tako su u januaru 2017. godine članovi udruženja na Sava promenadi delili reklamni materijal građanima uz poruku da „zahvaljujući projektu Beograd na vodi mladi više neće morati da odlaze u inostranstvo, već će moći da grade karijeru u svojoj zemlji“, kako je navedeno u prilogu pomenute televizije.

– Za razliku od Inicijative Ne davimo Beograd, koja radi iz ličnog interesa i interesa nekih svetskih metropola, kojima nije u interesu da Beograd postane svetska metropola, mi ovaj projekat u potpunosti podržavamo i želimo da Beograd postane svetska metropola, jer to za nas mlade predstavlja neku vrstu perspektive da ostanemo ovde i zajedno napredujemo – rekao je tom prilikom predsednik udruženja Ivan Đorđević.

Prema pisanju portala „nova.rs“, pet dana nakon uvođenja vanrednog stanja projekat Udruženja za zaštitu mladih „Život kao na filmu“ našao se na spisku predloga odobrenih projekata Kancelarije za mlade grada Beograda. Kako se navodi u dokumentu, koji je objavljen na sajtu Grada, njemu će biti dodeljeno 700.000 dinara.

Kako dalje navodi pomenuti portal, na ovo udruženje javnosti je prethodno skrenula pažnju asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije, koja je prošle godine upozorila na niz propusta i kršenja procedura kada je reč o dodeli sredstava iz gradske kase za projekte iz oblasti kulture. Upravo je NKSS u tom kontekstu pomenula i Udruženje za zaštitu mladih, čiji je, kako su naveli, sumnjivi projekat „Kulturom do mladih“ podržan sa 900.000 dinara.

Udruženje za zaštitu mladih, prema pisanju „nova.rs“, novac iz gradskog budžeta dobilo je i godinu dana ranije, kada im je za Festival mladih talenata Beograda uplaćeno 700.000 dinara. Među odobrenima je i njihov projekat „Kulturom do mladih“, koji je od strane Grada podržan za 350.000 dinara.

Prilikom gostovanja u emisiji Upitnik na RTS-u, predsednik Srbije i lider SNS-a Aleksandar Vučić je komentarišući kontraakcije i paljenja baklji na krovovima zgrada rekao da to nije organizovala njegova stranka, već „neko udruženje mladih“, jer on to nikada ne bi dozvolio.

Međutim, na skupštinskom zasedanju koje je prethodilo njegovom gostovanju u emisiji, poslanik SNS-a Vladimir Đukanović pozvao je na kontraakciju.

– I to baš večeras u pola devet, sa svoje terase, bogu hvala, velika mi je, naglas da pustim preko svog razglasa nešto što se suprotstavlja njima. Pozivam sve ljude da u 20:30 kroz pravu građansku reakciju na ovu njihovu besmislicu nešto slično urade. Meni je drago da taj poziv ide preko društvenih mreža. Stop tajkunima, stop lopovima i razbojnicima koji su uništili ovu zemlju – rekao je Đukanović.

RSE: Držali predavanja u Raški

Radom udruženja u avgustu 2016. godine bavio se i portal Radio Slobodna Evropa. Prema njihovim nalazima, opština Raška u korist Udruženja za zaštitu mladih  septembra 2015. godine uplatila je 73.400 dinara, što je samo je delić od ukupno 779.500 dinara koliko je Udruženje dobilo novca od registracije u APR-u početkom marta 2015. godine, do avgusta 2016. U Raški i Negotinu, kako tvrdi RSE, članovi tog udruženja održali su ukupno četiri predavanja posvećena štetnom uticaju alkohola, ekologiji i nenasilju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari