Foto: Fonet TV Fonet

“Međustranački dijalog treba podržati i održati u parlamentu. Nadzorna uloga parlamenta i proces izrade zakona dovedeni su u pitanje tokom prošle godine zbog nedostatka suštinske rasprave i parlamentarne debate. To bi hitno trebalo rešiti”, navela je Kocijančič za Insajder.

Evropska unija, kako je rekla, podstiče sve aktere u Srbiji da uđu u dijalog s ciljem pronalaženja zajedničkih rešenja. “Da bi ulazak Srbije u EU bio uspešan, trebalo bi da bude nacionalni i inkluzivni projekt, uz pravilan međustranački dijalog o reformama EU”, navela je portparolka Federike Mogrini.

Ona je objasnila i svoju izjavu o protestima koju su mediji u Srbiji različito interpretirali. “Mirne demonstracije su osnovno pravo u svim demokratskim zemljama. Stav Evropske unije s tim u vezi je uvek bio jasan, kao i stav da nasilje mora izbegnuto. Evropska unija očekuje od vlasti i opozicije u regionu da konstruktivno rade u svojim parlamentima, da odgovore na zahteve svojih građana u skladu sa svojim nastojanjima da se pridruže Evropskoj uniji”, navela je Maja Kocijančič u pisanoj izjavi za Insajder.

Dodala je da je napredak prema Evropskoj uniji društveni proces koji takođe zahteva snažno i strukturno uključivanje civilnog društva. Prema njenoj oceni, legitimna su očekivanja građana regiona da će njihove vlasti sprovoditi reforme u oblasti vladavine prava, osnovnih prava i dobrog upravljanja.

Protesti koji su u toku su specifični za svaku zemlju, rekla je Kocijančič.

Povezani tekstovi