Koha ditore: Haradinaj se vraća sukobima sa zvaničnicima EU 1Ramuš Haradinaj Foto: EPA-EFE OLIVIER HOSLET

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj se na treću godišnjicu od potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) vratio sukobljavanjima sa zvaničnicima Evropske unije, prenela je Koha ditore.

To se dogodilo kada je šefica kancelarije EU na Kosovu Natalija Apostolova na sastanku o ostvarivanju sporazuma pomenula zahtev za ukidanje takse od 100 odsto na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine, navodi Koha.

Haradinaj se nije obratio Apostolovoj, već je govorio o visokoj predstavnici EU Federiki Mogerini koju je, kao i ranije, optužio da je dijalog o normalizaciji odnosa sa Srbijom oštetila time što je prihvatila da se u njemu može razgovarati i o granicama, što je nanelo štetu i ugovorne odnose izmedju Kosova i EU.

Apostolova je pozvala institucije da se „prizovu pameti“ i da pokažu više angažovanja za ostvarivanje zadataka iz SSP, piše Koha ditore.

„Na žalost ima odluka koje su suprotne obavezama iz SSP. To je taksa na proizvode iz Srbije i BiH. Kao što smo izjavljivali taksa od 100 odsto nije samo gaženje CEFTE već je i protiv duha SSP“, kazala je Apostolova.

Ona je spomenula i druge posledice održavanja na snazi takse od 100 odsto.

„Oslabi će i konkurentnost i učiniće Kosovo manje atraktivnom za investicije, Svaka trgovinska barijera je protiv duha SSP“, upozorila je Apostolova.

Haradinaj je na to reagovao tako što je rekao da nije hteo da govori koje su teškoće u ostvarivanju SSP.

„Nismo mogli da postignemo sve jer nam je teškoće stvarala Mogerini. Ona nam je izazvala političke traume zbog diskusija o teritoriji“, rekao je Haradinaj i odbio je da prihvati da su odluke koje je donela Vlada Kosova, pre svega takse, razlog za prekid dijaloga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari