Kolundžija: Lečić pokazao političku odgovornost 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa; Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Predstavnici Pokreta Demokrate Srbije pozdravljaju odluku Branislava Lečića da se povuče sa čela tog pokreta dok traje njegova lična borba za integritet, ime i profesionalni ugled.

Napominju da ta odluka samo pokazuje Lečićevu političku odgovornost i želju da zaštiti druge ljude od mogućih posledica.

Umesto njega Pokret Demokratska Srbija u narednom periodu vodiće legalno izabrano Predsedništvo koje će nastaviti borbu za demokratske vrednosti.

Odluku da se povlači sa mesta prvog čoveka Pokreta DS Lečić je saopštio na društvenoj mreži Fejsbuk.

„Kako ova moja borba za istinu ne bi nanosila štetu svima onima sa kojima učestvujem u borbi protiv ovog zlokobnog režima, povlačim se sa čela pokreta Demokrate Srbije. Ovo je moja lična borba za odbranu svog integriteta, imena i profesionalnog ugleda i ne želim da opterećuje sve one koji su iskreni borci za normalnu, slobodnu i demokratsku Srbiju“, napisao je on na Fejsbuku.

Lečić, poznati glumac, nekadašnji ministar i istaknuti član DS, povukao se sa čela udruženja isključenih članova Demokratske stranke (u septembru su održali partijske izbore koji nisu zvanično priznati) pod pritiskom javnog skandala u kome ga je mlada glumica Danijela Štajnfeld optužila za silovanje.

Nada Kolundžija, članica Pokreta koji je formiran 28. februara u Domu omladine, nakon što je MDULS odbilo upis Lečića kao predsednika DS, kaže za Danas da je u ovom trenutku najvažnije da se utvrde činjenice o tome šta se zapravo desilo.

Kolundžija: Lečić pokazao političku odgovornost 2

„To je interes svih žena žrtava, ali je interes i onoga ko je u ovom slučaju optužen. Činjenica da se Branislav Lečić povukao sa mesta predsednika Pokreta pokazuje samo njegovu odgovornost i svest da se ovde radi o napadu na njega lično i da on zbog toga ne želi da to ima posledice na druge ljude. On je sam izjavio da je ovo njegova lična borba i da hoće da oslobodi sve druge ljude tereta koji on sada nosi“, objašnjava za Danas Kolundžija.

Pojašnjava da će dok traje Lečićeva borba Predsedništvo sa četiri potpredsednika, među kojima su Dragoslav Šumarac i Milica Slijepčević, kao i predsednik političkog saveta dr Dragan Domazet nastaviti da rade posao koji je vezan za formiranje i osnaživanje Pokreta i oživljavanje vrednosti i ciljeva Demokratske stranke za koju duboko veruju da su se negde izgubili.

„Mi i dalje verujemo da su ciljevi i vrednosti Demokratske stranke nažalost u ovom teškom vremenu potrebniji nego prethodnih deset godina“, objašnjava Kolundžija.

Na pitanje koliko su optužbe da je Branislav Lečić silovao koleginicu Danijelu Štajnfeld nanele štete Pokretu koji je tek osnovan, sagovornica Danasa kaže da je teško o tome suditi u ovom trenutku.

Na primedbe Lečićevih pratilaca na društvenim mrežama da je u pitanju još jedna politička igra sa ciljem da se unište i omalovaže politički protivnici, ona kaže da ne može da tvrdi da je u pitanju politička igra, ali da je činjenica da se svaka takva situacija koristi i zloupotrebljava u političke svrhe.

„Mi živimo u zemlji u kojoj se sve može zloupotrebiti u političke svrhe, pa tako i ove sasvim lične sudbine.“

Na pitanje hoće li Pokret učestvovati u pregovorima sa strankama okupljenim oko Borisa Tadića, sagovornica Danasa kaže da treba pokušati sve kako bi se došlo u situaciju da izbori postoje.

Napominje da treba pokušati da se dođe do boljih izbornih uslova, ali da lično sumnja da će do toga doći, jer ova vlast pokazuje sve gore lice.

„Nisam članica tog pokreta, ali smatram da je Lečić doneo dobru odluku da se povuče. Bilo bi besmisleno da se u ovom trenutku izjašnjavam o njegovoj krivici ili nevinosti u ovoj aferi. Čemu doprinosi moje verovanje ili neverovanje? Čemu ovakva pitanja“, kaže za Danas Gorica Mojović, odgovarajući na naše pitanje kako komentariše odluku Lečića da se povuče sa čela Pokreta DS dok afera silovanja ne dobije epilog i veruje li u njegovu nevinost.

Na našu primedbu da je, ipak, bila angažovana oko vanredne skupštine DS ona kaže da je tačno da je „bila veoma angažovana oko DS i sasvim uverena da Lutovac uništava stranku“.

„To uverenje nisam promenila, uostalom o tome sam napisala tekst u Danasu 3. februara ove godine povodom godišnjice stranke. Nisam bila angažovana zbog Lečića, nego zbog DS. To što je na izborima veliki broj članova DS dao podršku Lečiću, ne čini nas saučesnicima u aferi koja je sada izbila na videlo. Ta afera treba da bude razrešena u institucijama koje su za to nadležne, a ne svrstavanjem pojedinaca koji se oglašavaju kao porotnici: kriv je, nije kriv! Možda neke osobe imaju svoje razloge da veruju, ili ne veruju Lečiću, ja nemam činjenice na osnovu kojih bi se tako izjasnila. U pokret Demokrate Srbije nisam ušla jer sam u poslednjih trideset godina bila samo član DS i to opredeljenje nisam mogla da promenim“, navela je u izjavi Mojović.

Dragana Rakić: Zašto se tek sad našao u fokusu javnosti

Da je sud jedino merodavan da donese odluku da li je Lečić kriv ili ne, smatra i Dragana Rakić, zamenica predsednika DS, i dodaje da kao žena saoseća sa Danijelom Štajnfeld i pruža joj punu podršku. „Ono što je najmisterioznije, a po mom mišljenju i najznačajnije za ovaj slučaj, jeste to što se Lečić tek sada našao u fokusu javnosti. Ispostavilo se da su krivična prijava i dokazni materijal predati sudu baš u vremenu kada smo vodili bitku u javnosti kako bi sprečili da Lečić i njegovi najbliži saradnici preotmu stranku. Svašta su tada tabloidi pisali o svakome od nas iz Demokratske stranke, ali je ta priča ostala van očiju javnosti, što deluje prilično neverovatno. Postala je tema tek nakon odluke Ministarstva kojim se odbija Lečićev zahtev za upis novog ovlašćenog lica, dakle kada smo ih i zvanično sprečili u nameri da kriminalnim radnjama preotmu stranku“, kaže Rakić i dodaje da ova afera nema značaja za opoziciju, osim za grupaciju oko Borisa Tadića, Zorana Živkovića i pokreta Jedan od pet miliona, koja je zajednički nastupala sa Lečićem u poslednje vreme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari