Komandant Kfora posetio međunarodne misije kod prelaza Jarinje i Brnjak 1Foto izvor: Kfor

Komandant Kfora general major Franko Federiči posetio je danas jedinice međunarodne misije koje su juče raspoređene kod prelaza Jarinje i Brnjak, dan nakon što su se povukle jedice ROSU, a meštani sa severa Kosova uklonili barikade, javlja portal Kossev.

Sledeće dve nedelje Kfor će zadržati privremeno, snažno i agilno prisustvo u tom području kao podrška primeni nedavnog aranžmana o deeskalaciji na Severu Kosova koji je postignut između Beograda i Prištine, u sklopu dijaloga u Briselu, podsetili su danas iz Kfora.

„Jedinice Kfora su u potpunosti spremne da obavljaju ovaj važan zadatak u cilju podrške lokalnoj i regionalnoj stabilnosti“, rekao je danas general Federiči.

On je poručio da je Kfor odigrao bitnu ulogu u rešavanju krize, ali i da su se najbitnije stvari odigrale juče, kada je nakon 13 dana deblokiran put, a prelaze su napustile specijalne jedinice kosovske policije (KP).

„Koordinacija svih strana je bila veoma bitna…. Osoblje, službenici i vojnici Kfora, razgovarali su i pregovarali povodom uklanjanja barikada i povlačenja specijalnih jedinica KP. Sve u svemu, rekao bih da je reč o uspešnom koordiniranju aktivnosti između Evropske unije, misije NATO–KFOR i svih strana koje su u tome učestvovale“, ocenio je Federiči.

On je naglasio da je prethodnih dana razgovarao sa svim uključenim stranama i da je o tome izveštavao izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslava Lajčaka, kao i NATO.

„Zahvaljujem institucijama na Kosovu, gradonačelnicima severnih opština i svim zainteresovanim stranama koje su doprinele deeskalaciji situacije na njihovim naporima i radujem se što ću ostati u kontaktu sa njima“, poručio je komandant Kfora i podsetio da će pripadnici međunarodnih snaga ostati na prelazima oko dve sedmice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari