Komersant: Posetom Lavrova Balkanu Moskva želi da očuva uticaj u regionu 1Sergej Lavrov Foto: EPA-EFE/ IGOR KUPLJENIK

Posetom šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova Balkanu, Moskva pokušava da očuva svoj uticaj u regionu, koristeći pre svega posebne odnose sa Srbijom i Republikom Srpskom, piše današnji moskovski dnevnik Komersant.

Komersant piše da do posete Lavrova dolazi u vreme kada je EU najavila ambiciozne planove investiranja u region do 20 milijardi eura, a Evropska komisija na balkanske projekte izdvaja devet milijardi evra do 2024. godine.

„Tako ambiciozni planovi su postali realna potvrda namere EU da ojača svoje prisustvo u regionu posle nekoliko godina faktičkog samoudaljavanja od balkanskih poslova“, piše Komersant.

List podseća da će Lavrov posetiti Grčku, BiH i Srbiju i ocenjuje da iako je dnevni red tih poseta različit, one ipak imaju zajedničku karakteristiku.

List navodi da upravo sa tim faktorom regionalni eksperti povezuju smisao balkanske turneje Lavrova.

„Balkan je važan geostrateški prioritet Rusije koja namerava da iskoristi sadašnji relativni vakuum, kada se mnoge balkanske zemlje još nisu suviše približile EU“, citira list komentatora hrvatskog Jutarnjeg lista Vladu Vurušića.

Vurušić je listu rekao da Rusija svoju balkansku strategiju sprovodi uglavnom kroz Srbiju, koju smatra „ključnim partnerom u regionu“.

Komersant piše da Lavrov ima puno tema da razmotri tokom posete Beogradu.

„Glavno pitanje je koliko je predsednik Aleksandar Vučić spreman da i dalje na delu, a ne na rečima bude strateški partner Rusije u regionu“, piše list.

Dnevnik podseća da je početkom septembra Vučić u Vašingtonu potpisao sporazum o ekonomskoj normalizaciji sa Kosovom, dodajući da njegova realizacija može da ima „ozbiljne geopolitičke posledice, slabeći zavisnost Srbije od ruskog gasa i obezbeđujući priključivanje Beograda i Prištine sistemu bezbednosti koji je pod kontrolom SAD“.

List dodaje i da je Beograd prošle nedelje napravio „nedvosmisleni gest prema Moskvi“, kada je potvrdio da se otvara predstavništvo Ministarstva odbrane Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari