Komisija Srbije za zaštitu konkurencije 2019. godine u 10 slučajeva izrekla mere 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Predsednik državne Komisije Srbije za zaštitu konkurencije Nebojša Perić izjavio je danas da je 2019. godine ispitivano postojanje povrede konkurencije u 23 postupka, od kojih je u 10 slučajeva izrečena mera zaštite konkurencije.

Obrazlažući u Skupštini Srbije izveštaj o radu Komisije, Perić je kazao da je reč o prijavama koncentracije, odnosno slučajeva sticanja kontrole jedne kompanije nad drugom, u 2019. godini bilo je 197 prijava, što, kako je rekao, govori o aktivnostima tržišta.

Perić je dodao da je Komisija institucionalno ojačala i da je spremna da se upusti u oblasti kojima se do sada nije bavila, da češće sprovodi takozvane „nenajavljene uvidjaje“, ali da će se to videti u izveštaju za 2020. godinu.

Komisija, kako je istakao, može da utiče na zaštitu konkurencije davanjem preporuka prilikom izrade odredjenih zakonskih propisa, koje iako nisu obavezujuće, mogu imati preventivnu ulogu.

Do kraja dana poslanici bi trebalo da usvoje izveštaj o radu Komisije kao i ostale predložene zakone i međunarodne sporazume.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari