U Njujorku su prethodne noći počele neformalne konsultacije članica Saveta bezbednosti o mogućim elementima nove rezolucije o Kosovu i Metohiji.
U opticaju su dva predloga – francuski, koji otvara vrata za sprovođenje plana Martija Ahtisarija, i ruski, koji sadrži rezerve prema Ahtisarijevom konceptu nadgledane nezavisnosti Kosmeta i podržava rešenje za Kosovo i Metohiju koje zadovoljava i Beograd i Prištinu, preneo je RTS.

U Njujorku su prethodne noći počele neformalne konsultacije članica Saveta bezbednosti o mogućim elementima nove rezolucije o Kosovu i Metohiji.
U opticaju su dva predloga – francuski, koji otvara vrata za sprovođenje plana Martija Ahtisarija, i ruski, koji sadrži rezerve prema Ahtisarijevom konceptu nadgledane nezavisnosti Kosmeta i podržava rešenje za Kosovo i Metohiju koje zadovoljava i Beograd i Prištinu, preneo je RTS.
Pred početak neoficijelnog razmatranja francuskog i ruskog koncepta buduće rezolucije o Kosovu ruski diplomatski izvor u Njujorku agenciji Itar-tas je rekao da se „ruska strana zalaže za traženje rešenja koje bi zadovoljilo kako srpsku, tako i kosovsku stranu“.

Francuska insistira da ne bude odlaganja

Pariz – Francuska je juče pozvala Savet bezbednosti UN da „preuzme svoje odgovornosti“ za Kosovo „bez daljeg odlaganja“ i apelovala na članice tog tela UN da se što pre posvete nacrtu nove rezolucije o Kosovu. „Savet treba da preuzme odgovornosti bez daljeg odlaganja. Zbog toga planiramo da vrlo brzo radimo s našim partnerima u Savetu na nacrtu rezolucije“, rekao je portparol francuskog Ministarstva spoljnih poslova Žan-Batist Matei. Matei je rekao da Francuska želi da sarađuje sa svim svojim partnerima kako bi se postigao dogovor. Prema njegovim rečima nedavna poseta misije Saveta bezbednosti UN Kosovu pokazala je koliko je potrebno da se što pre donese odluka o budućem statusu Kosova. Beta-AFP

Itar-tas je naveo da su SAD i nekoliko evropskih država u Savetu bezbednosti UN distribuirale elemente svog budućeg nacrta rezolucije čiju osnovu čini Ahtisarijev plan i kojima se predlaže nezavisnost za srpsku pokrajinu.

Tim Prištine traži jasnu rezoluciju

Priština – Pregovaračka ekipa Kosova zatražila je juče od Saveta bezbednosti UN da usvoji jasnu rezoluciju o statusu Kosova koja neće biti dvosmislena i koja će biti zasnovana na predlogu specijalnog izaslanika UN Martija Ahtisarija. Šef Unmika Joakim Riker je, posle sastanka kosovskog tima na kojem je i sam učestvovao, rekao da će zemlje EU koje su članice SB podržati Ahtisarijev plan koji predviđa nadgledanu nezavisnost. Portparol Pregovaračke ekipe Kosova Skender Hiseni rekao je da Priština očekuje da se rezolucija što pre usvoji i da „ne može biti reči o gubljenju strpljenja i jednostranom proglašenju statusa Kosova, bez dogovora s međunarodnim partnerima i saveznicima, kako se spekuliše u raznim medijima“.

Kako je rekao sagovornik Itar-tasa Rusija ne podržava Ahtisarijev plan i ne smatra ga jedino mogućom varijantom za rešenje kosovskog pitanja.
On očekuje da će članice Saveta bezbednosti UN neformalno razmotriti oba dokumenta, iako „ne bi trebalo očekivati neke rezultate“, jer je u pitanju „samo početak rada na rešavanju pitanja Kosova“.
Kako je prethodno obznanjeno, SAD i EU pripremile su nacrt rezolucije koja, u 13 tačaka, predviđa uspostavljanje „nadgledane nezavisnosti“ Pokrajine, prema predlogu Martija Ahtisarija. Nacrtom se poziva na postizanje „hitnog i neophodnog napretka“ u povratku svih raseljenih i izbeglih lica na Kosovo, a posebno Srba. Rusija je članicama SB UN podelila svoj amandman na rezoluciju u kojem se ocenjuje da je rano za donošenje konačne odluke o statusu Kosova i poziva na „neophodan nastavak pregovora“. Konačan tekst rezolucije o Kosovu mogao bi da bude usuglašen na sastanku osam najrazvijenijih zemalja sveta, u Nemačkoj od 6. do 8. juna, prenosi Radio Slobodna Evropa.
Da bi bila usvojena, neophodno je da za rezoluciju o Kosovu u SB glasa devet od 15 članica i da nijedna od stalnih članica ne uloži veto.
Agencija RIA Novosti javila je da bi u četvrtak mogao da bude razmatran izveštaj o poseti Misije SB UN Beogradu i Prištini koji su, prema rečima američkog predstavnika u UN Zalmaja Halizada, usaglasile sve članice Saveta bezbednosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari