Konačne rezultate izbora u Požarevcu utvrdiće Upravni sud 1Foto : N. Kovačević

Iako su se ponovljeni izbori za lokalni parlament na tri biračka mesta u Požarevu održali još 28. juna, GIK Požarevac još  nije proglasila konačne rezultate.

Razlog tome je što je lista GG“DJB-suverenisti, najpre uložila prigovor GIK-u  na sva tri biračka mest, a kada su od iste komisije bili odbijeni, uložili žalbu Upravnom sudu u Beogradu.

Tako će ovaj sud koji je nadležan za ovakve slučajeve doneti konačnu odluko o lokalnim izborima u Požarevcu.

Na sednici GIK-a, održanoj prošle nedelje, članovi komisije zajedno sa predstavnicima liste „suverenista“ pregledaje  izborni materijal sa sporna tri biračka mesta.

Nakon pregleda materijala i jedni i drugi su se složili da su izbori na biračkom br 6 u Brežani bili ispravni, ali se nisu složili za izborna mesta 25 i 26, održanih u OŠ“Vuk Karadžić“.

GIK je bio stanovišta da su i tamo izbori bili regularni a „suverenisti“ su im osporili takve zaključke, tvrdeći da je tamo bilo niz neregularnosti, koje su i naveli u zapisnicima.

GIK je doneo odluku kojom se odbijaju sva tri prigovora liste „DJB-suverenisti“ i uputio ih da, ako žele, u roku od 24 časa upute žalbu Upravnom sudu, što su ovi i učinili.

Prema zapisniku o uvidu u izborni materijal sa biračkog mesta 25 uočeno je sledeće:

– Džak nije vezan

– Na zapisnicima bm 25 i 26 isti je rukopis

– 351 lice potpisalo se u izvod iz jedinstvenog biračkog spiska, a u zapisniu stoji da je za jedan više prebrojani glasački listić u odnosu na broj upisanih onih koji su glasali. Dakle, nađen je jedan listić više.

– Uvidom u potvrde o glasanju na terenu uočeno je da su cele porodice glasale od kuće, tačnije po dva člana iz cele porodice.

Prema zapisniku o uvidu u izborni materijal sa biračkog mesta 26 uočeno je sledeće:

– Džak nije vezan

– U zapisnik stoji da je broj neupotrebljenih listića 694, a mi smo u džaku pronašli 705 neupotrebljenih listića, što je 11 više. Komisija nije htela da proveri uočeno.

– Uvidom u potvrde o glasanju na terenu uočeno je da su cele porodice glasale od kuće, tačnije članovi šest porodica glaalo je od kuće. Ukupan broj glasalih na terenu je 25.

Koordinator DJB u Požarevcu i prvi na njihovoj listi, Slobodan Vasić kaže da su na osnovu uvida u izborni materijal gde su uočili niz nepravilnosti, sačinili žalbu koju su podneli u zakonskom roku Upravnom sudu.

-Nadam se, da će Upravni sud usvojiti našu žalbu, kao što je i usvojio prilikom donošenja odluke da naša lista učestvuje na lokalnim izborima, a koja je od strane GIK-a prvobitno bila odbijena, jer su argumenti na našoj strani. Očigledno je, da su se na ovim biračkim mestima za koje smo podneli žalbu, dogodilo niz nepravilnosti, kao što je bilo mnogo nepravilnosti na čitavom izbonom procesu, a samo su se na tri biračka mesta izbori ponovoli – rekao je Vasić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari