Konferencija o bezbednosti i ekonomiji zapadnog Balkana 16. oktobra 1Foto: OLIVIER HOSLET/EPA

Poslanička grupa Evropske narodne partije (EPP) u Evropskom parlamentu organizovaće 16. oktobra u Briselu konferenciju posvećenu bezbednosti i ekonomskom razvoju zapadnog Balkana, čiji je cilj da se, na dva panela, istakne podršku procesu evropskih integracija regiona.

Bez obzira da li je neko za ili protiv politike proširenja EU, nemoguće je ignorisati činjenicu da druge velike sile posmatraju region sa apetitom. U stvarnosti, meka moć EU već se takmiči sa spoljnopolitičkim uticajem, stranim investicijama, pa čak i različitim kulturnim i društvenim modelima, stoji u najavi događaja, prenosi Juropijen Vestern Balkans.

Kako se navodi, glavne poruke konferencije, pored podrške članstvu, biće podsticanje političkog dijaloga EPP i zemalja regiona, ocenjivanje svake države na osnovu prilagođenih kriterijuma i insistiranje na reformama u oblasti vladavine prava, borbe protiv korupcije i bilateralnoj saradnji.

Konferenciju će otvoriti predsednik poslaničke grupe EPP u Evropskom parlamentu Manfred Veber, a uvodna razmatranja izneće zamenik predsednika poslaničke grupe zadužen za proširenje i mediteransku politiku Andrej Kovačev, koji je ujedno i glavni pokrovitelj konferencije.

Nakon toga će uslediti paneli „Povećavanje prekogranične saradnje i razgovor o bezbednosnim problemima“ i „Jačanje socio-ekonomskog razvoja kroz regionalnu povezanost i digitalnu ekonomiju“.

Među najavljenim govornicima su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministar spoljnih poslova Crne Gore Srđan Darmanović, predsednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović i predsednik albanske Demokratske partije Lulzim Baša.

Konferenciju će zatvoriti Evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han i predsednik Evropske narodne partije Žozef Dol.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari