Foto: FoNet/AP

– To je suđenje pokušaju da se Crnoj Gori oduzme pravo da suvereno odlučuje o svojoj državi i njenom putu u budućnosti – ističe Žarko Korać za Danas.

On dodaje da snage kojima se sude nisu nove.

– Kao 1948. u Jugoslaviji, to je priča o ruskoj želji da u svojim globalnim interesnim igrama jednu malu zemlju bezobzirno pokušaju da pretvore u svoj politički pion za manipulaciju. Naravno kao i ranije, uz pomoć dela crnogorske političke elite i mračnih delova srpskih vojnih i parapolicijskih dobrovoljaca – smatra Korać.

Sagovornik Danasa izražava zabrinutost zbog toga što je, navodi on, ogroman broj ljudi u Srbiji izložen decenijskoj medijskoj anticrnogorskoj kampanji, pa ne vidi tu očiglednu činjenicu.

– A ne radi se samo o Crnoj Gori već povezano i o budućnosti Srbije. Dakle nema važnijeg pitanja od ovog: jesmo li suverene zemlje ili sitni privesci tuđih političkih interesa? – napominje Žarko Korać za naš list.

Na pitanje kako komentariše to što je suđenje počelo bez dvojice optuženih državljana Srbije, koje zvanični Beograd odbija da izruči Crnoj Gori, sagovornik Danasa kaže da je Srbija odlukom o neizručenju očigledno postavila granicu koliko sme da se zamera Rusiji.

Žarko Korać zaključuje da je javni prenos suđenja hrabra odluka i sračunati rizik.

– Videćemo efekat – kaže naš sagovornik.

U Višem sudu u Podgorici juče je bio zakazan početak suđenja grupi od 14 ruskih, crnogorskih i srpskih državljana optuženih da su na dan prošlogodišnjih, oktobarskih izbora planirali terorističke napade u Crnoj Gori, s ciljem da nasilno smene vlast i spreče ulazak zemlje u NATO. Međutim, kako javlja N1, sutkinja Višeg suda u Podgorici Suzana Mugoša odložila je početak suđenja za pokušaj državnog udara u oktobru prošle godine, jer je odbrana optuženih tražila izuzeće specijalnog tužioca Milivoja Katnića.

Sutkinja Mugoša je zahtev odbrane uputila vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću na odlučivanje.

Za organizatore grupe optuženih označeni su ruski državljani Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, za koje crnogorsko specijalno tužilaštvo tvrdi da su ruski obaveštajci, odnosno da su deo „ruskih nacionalističkih centara“, zagovornika panslavenske ideje ujedinjenja slovenskih naroda i sprečavanja ulaska u NATO. Ruskim državljanima će se suditi u odsustvu, stavlja im se na teret „stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju“, za šta je predviđena kazna zatvora do 15, odnosno 20 godina, prenosi N1.

Među optuženima su i penzionisani general srpske Žandarmerije Bratislav Dikić i srpski državljani Nemanja Ristić i Predrag Bogićević, koji su optuženi da su pomagali Rusima u pripremi terorističkog plana. Dikić je od oktobra prošle godine u zatvoru kod Podgorice, dok je Ristića i Bogićevića Srbija odbila da izruči Crnoj Gori.

Prema optužnici, deo zavere su i čelnici najvećeg protivnika članstva NATO u zemlji, čelnici opozicionog Demokratskog fronta, Andrija Mandić i Milan Knežević. Oni su sa još sedam osoba optuženi za stvaranje kriminalne organizacije, za šta je predviđena maksimalna zakonska kazna do 15 godina zatvora. Svi optuženi su odbacili navode optužnice, dok Demokratski front tvrdi da je reč o „montiranom političkom procesu“ s ciljem „eliminacije“ tog saveza s političke scene.

Kremlj je ranije odbacio bilo kakvu povezanost zvaničnih, ruskih adresa sa ovim slučajem.