Kosnet: Nemoguć sveobuhvatan sporazum bez kompromisa svih strana 1Foto: Screenshot Facebook/kosovo.usembassy

Američki ambasador na Kosovu Filip Kosnet izjavio je danas da je nemoguće postići sveobuhvatan sporazum bez kompromisa svih strana, i ocenio da svi treba da imaju nov pristup pitanjima i da „preduzimaju smele korake koji dovode do promena“, kako bi Kosovo i Srbija krenuli napred.

U intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE), Kosnet je rekao da Sjedinjene Države po pitanju Kosova i Srbije, pokušavaju da se fokusiraju na stvari koje se mogu postići u zemlji, a ne na procese, pravila i protokole.

Kosnet je rekao da je cilj Vašingtona da podstakne proces koji će kulminirati potpunom normalizacijom odnosa dve zemlje i dodao da su napori na rešavanju političkih problema godinama trajali, bez velikog napretka i da su se zbog toga SAD odlučile da se usredsrede na ekonomska pitanja dve zemlje.

Američki ambasador smatra da je teško postaviti vremenski okvir ili vremenski rok za postizanje sveobuhvatnog sporazuma.

„Cilj Sjedinjenih Država je da ohrabre proces koji će se završiti punim, normalnim odnosima dveju zemalja, a ono što predsednik Donald Tramp želi prvo da uradi jeste da se fokusira najpre na ekonomsku dimenziju“, kazao je on.

Kosnet je istakao da su se napori da se reše svi politički problemi razvlačili godinama bez mnogo napretka, tako da je predsednik i pristup koji je izabrao pokazao svoju vrednost.

„Ono što radimo na ekonomskom putu je dopunjavanje i podsticanje koraka koji će se preduzimati na političkom putu, ali vam ne mogu reći koliko dugo će trajati dok puna politička normalizacija u odnosima Kosova i Srbije ne postane realnost.

Ocenio je da su obaveze koje su kosovski i srpski lideri preuzeli u Vašingtonu, kombinovane sa naporima u borbi protiv korupcije i poboljšavanjem investicione klime u celom regionu u funkciji privlačenja i novca privatnog sektora, tako da što se više usredsrede na mogućnosti, na otvaranje novih radnih mesta, na ulaganje, na jačanje privatnog sektora na Kosovu i u njegovom susedstvu, time će se više postići.

Upitan ko će finansirati projekte koji su odobreni u Beloj kući, Kosnet je rekao da ne postoji čvrst odgovor na to pitanje,

„Kao što smo diskutovali, naša razvojna finansijska korporacija računa na značajno prisustvo u regionu, uključujući i Kosovo, a i naša EXIM banka, Eksport-import banka će imati značajnu ulogu. Takođe se nadamo da će i privatni sektor investirati, a svakako će biti i evropskih investicija…Dakle, smatram da će sve ovo biti tema intenzivne debate u mesecima koji predstoje, ali ništa još nije rešeno“, kazao je američki ambasador.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari