Kosovo: Na izborima 21 stranka, pet građanskih inicijativa i dve koalicije 1Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Centralna izborna komisija Kosova saopštila je da je do isteka roka danas u 18 časova, prijave za učešće na izborima i predloge za poslanike predalo 28 političkih subjekata sa 1.079 poslaničkih kandidata.

Liste kandidata podneli su 21 stranka, pet građanskih inicijativa i dve koalicije.

Četiri najveće stranke Albanaca, Samoopredeljenje (PS), Demokratski savez (DSK), Demokratska partija (DPK) i Alijansa za budućnost Kosova predale su liste sa po 110 kandidata za poslanike.

Na čelu liste kandidata iz PS je lider stranke Aljbin Kurti, za koga ima dilema da li može biti kandidat za poslanika imajući u vidu poslednju presudu Ustavnog suda Kosova kojom se utvrdjuje da se ne mogu kandidovati osobe koje su pravosnažno osudjene za krivično delo u poslednje tri godine. Kurti je u drugoj polovini 2018. godine osudjen na uslovnu kaznu zatvora.

Druga na listi PS je aktuelna v.d. predsednika Kosova Vjosa Osmani.

Prvi na listi DSK je aktuelni premijer Avdulah Hoti, koji je i kandidat za premijera.

Listu ABK vodi Ramuš Haradinaj, ali je on, prema odluci organa stranke kandidat za predsednika Kosova. ABK nema istaknutog kandidata za premijera.

Na čelu liste Socijaldemokratske incijative je njen lider Fatmir Ljimaj.

Lista kandidata za poslanike ispred Srpske liste je predata juče, na njoj je 20 kandidata za poslanike.

CIK će od Sudskog saveta Kosova, Izbornog panela za žalbe i predstavke, Ministarstva unutrašnjih poslova i Kosovske obaveštajne agencije zatražiti proveru da li kandidati za poslanike ispunjavaju uslove predvidjene Zakonom o opštim izborima Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari