Kosovsko pitanje ponovo u rukama EU 1Foto: EPA/EFE Olivier Douliery

Kosovsko pitanje je ponovo prešlo u ruke Evropske unije nakon što je otkazan junski susret u Vašingtonu. Nakon toga, administracija Donalda Trampa je pokušala da neka spoljnopolitička pitanja instrumentalizuje za predizbornu kampanju.

– U tom smislu Vašingtonski sporazum je pre svega bio u funkciji američkih interesa. Ukoliko bi Tramp i pobedio na izborima, malo bi ga zanimao Balkan, ocenjuje za Danas Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, u odgovoru na pitanje šta bi se dogodilo sa Vašingtonskim sporazumom, koji su pre manje od mesec dana potpisali predsednik Srbije i premijer Kosova, ukoliko bi Tramp izgubio predstojeće izbore u Sjedinjenim Američkim Državama.

S druge strane, Miroslav Parović, predsednik Narodnog slobodarskog pokreta, ističe u izjavi za naš list da je, sudeći po kampanji koja je otpočela u medijima, Aleksandar Vučić već otpisao Trampa i da je pokrenuo kampanju medijskog saniranja štete od sporazuma koji je potpisao u Vašingtonu.

Kako napominje, plejada raznoraznih analitičara i „karijernih diplomata“ se utrkuje da objasne kako pobeda Džozefa Bajdena uopšte ne bi bila problem za Srbiju iako su se do juče ti isti upinjali da objasne kako je Bajden srbomrzac i kako samo uz Trampa možemo ponovo biti bliski sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Sonja Biserko za Danas navodi, međutim, da Vašingtonski sporazum u svom ekonomskom delu je manje više nastavak američke strategije koja ima za cilj suzbijanje kineskog prisustva na Balkana.

– A kako je Kina najprisutnija u Srbiji, SAD je ponudio paket koji se uglavnom odnosi na infrastrukturne projekte i koji treba da parira kineskom projektu Put svile. Ukoliko pobedi Bajden, SAD će, kako je već najavljeno, u dokumentu „Vizija za odnose sa Albanijom i Kosovom“ raditi u partnerstvu sa Evropskom unijom na revitalizaciji dijaloga između Beograda i Prištine, sa ciljem stabilizacije, pravednog rešenja i sveobuhvatnog sporazuma koji, kako se navodi, poštuje teritorijalni integritet Kosova i postiže puno uzajamno priznanje – smatra sagovornica našeg lista.

Ona dodaje da kada je reč sporazumu, i nova administracija će nastaviti sa ekonomskim angažmanom jer i aktuelna i nova administracija imaju sličan stav o Kini. Razlika je u tome, zaključuje Sonja Biserko, što Bajden tretira Kinu kao rivala sa kojim treba pregovarati.

Prema rečima Miroslava Parovića, jasno je da je Srbija kao država u problemu pre svega zbog toga što nedostaje politički život i institucije koje bi mogle da saniraju štete koje nastupaju zbog turbulentnih promena u svetu.

– Za razliku od kosovskih Albanaca koji su vrlo tesno prihvatili ono što je potpisano u Vašingtonu i koji shodno tome lako mogu da taj dokument odbace, Vučićev režim nije dozvolio nikakvu kritiku i pred očima međunarodne zajednice ispalo je da čitav srpski narod fanatično podržava Trampove predloge i njega lično – zaključuje Parović.

Bajden: Nezavisnost je nepovratan proces

Kandidat za predsednika Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden u dokumentu pod naslovom „Vizija za odnose sa Albanijom i Kosovom“ naveo je da je nezavisnost Kosova nepovratan proces, prenosi FoNet.

U dokumentu se navodi da će Bajden insistirati na tome da se pravda za ratne zločine sprovodi bez straha i zahtevaće punu i brzu odgovornost za nestale tokom rata na Kosovu, uključujući braću Bitići. Bajden kaže da će preokrenuti neuravnoteženi pristup Trampove administracije prema Srbiji i Kosovu, obnavljajući pravdu i jednakost u odnosima.

Bajden se obavezao da će raditi u partnerstvu sa Evropskom unijom na revitalizaciji dijaloga između Kosova i Srbije sa ciljem stabilizacije, pravednog rešenja i sveobuhvatnog sporazuma koji poštuje teritorijalni integritet Kosova i postiže puno uzajamno priznanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari