Kostreš: Spremni smo da formiramo evropski blok 1Foto: Medija centar

Vojvođanski front je politička platforma koja ima za cilj da oko sebe okupi sve one političke partije, pokrete, predstavnike nevladinog sektora i pojedince koji žele da se ujedine oko jasno definisanog vrednosnog sistema i političkih ciljeva predstavljenih u Memorandumu o budućnosti Vojvodine.

Osnivanje Vojvođanskog fronta nije trenutni odgovor na izazove predstojećih izbora, iako sam siguran da će većina potpisnica ovog dokumenta biti i u predizbornoj koaliciji, već potreba da se jasno i nedvosmisleno pruži alternativa nacionalističkom i centralističkom režimu Aleksandra Vučića ali i samozvanoj pravoj opoziciji koja je po mnogim pitanjima veoma bliska režimskim stavovima – kaže za Danas Bojan Kostreš, generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine, u odgovoru na pitanje šta su ciljevi osnivanje jednog ovakvog bloka i da li je on formiran da bi izašao na predstojeće izbore.

Liga socijaldemokrata Vojvodine, Vojvođanska partija  i Demokratski savez Hrvata u Vojvodini potpisali su nedavno Sporazum o saradnji kroz Vojvođanski front. Sporazum su u ime ovih partija potpisali njihovi predsednici Nenad Čanak, Tomislav Žigmanov i Aleksandar Odžić.

– Srbija koja je spremna da prepozna i prihvati različitosti na svojoj teritoriji, da razume potrebu i korist od pune autonomije Vojvodine jeste Srbija za koju se mi borimo. Evroatlantske integracije, decentalizovana i regionalizovana građanska i sekularna država koja se neće, pod izgovorom da pomaže Srbima van Srbije mešati u unutrašnja pitanja susednih država, kao što se to sada uz histeriju tabloida i pomoć neodgovornih izjava lidera Saveza za Srbiju dešava u Crnoj Gori, jeste Srbija za kakvu se mi zalažemo – ističe Kostreš za Danas.

On napominje da za izgradnju takve države traže saveznike i u Beogradu i centralnoj Srbiji.

– Što se konkretno predstojećih izbora tiče spremni smo da kao Vojvođanski front učestvujemo u stvaranju Evropskog bloka koji je neophodan kao alternativa postojećim političkim savezima – ističe Bojan Kostreš za Danas.

Podsetimo, pre par dana, nakon što su pojedini novinari videli predstavnike Vojvođanskogfronta, Stranke moderne Srbije i Građanskog demokratskog foruma kako razgovaraju u jednom beogradskom kafiću, oni su agenciji Beta kazali da to nije definitivna najava koalicije, već razgovor ljudi koji dele iste političke vrednosti.

„Uvereni smo da je Srbiji potrebna jedna koalicija građanskih i proevropskih partija“, rekao je Bojan Kostreš agenciji Beta. Predsednik GDF Aleksandar Olenik rekao je da su u toku pregovori sa svim organizacijama koje su evropski, demokratski i građanski opredeljene. „Nije tajna da pravimo evropsku listu za izbore. Smatramo da opozicija treba da izađe u dve kolone: jedna je konzervativna, nacionalistička, i ona već postoji i za sada najavljuje bojkot izbora. A druga je evropska“, kazao je Olenik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari