Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica odbacio je juče optužbe da na Kosovu postoji desetak kancelarija MUP-a Srbije.
– Da te kancelarije postoje, Unmik bi predočio gde se one nalaze – rekao je Koštunica novinarima na beogradskom Ušću, posle predstavljanja kandidata narodnjačke koalicije za gradonačelnika Beograda.

Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica odbacio je juče optužbe da na Kosovu postoji desetak kancelarija MUP-a Srbije.
– Da te kancelarije postoje, Unmik bi predočio gde se one nalaze – rekao je Koštunica novinarima na beogradskom Ušću, posle predstavljanja kandidata narodnjačke koalicije za gradonačelnika Beograda.
Prema njegovim rečima, takve tvrdnje Unmika su najnotornije neistine i ničim potkrepljene izmišljotine.
Prištinski dnevnik „Koha ditore“ objavio je da obaveštajne službe Unmika imaju podatke o desetak kancelarija MUP Srbije na Kosovu. Takođe, Unmik je kazao da je u zgradi suda u severnoj Mitrovici 17. marta, kada su uhapšeni Srbi zaposleni u pravosuđu, bilo i pripadnika srpske policije.
Koštunica je kazao i da bi odmah trebalo krenuti sa tužbama pred Međunarodnim sudom pravde protiv država koje priznaju Kosovo. Tužba, rekao je, predstavlja najefikasnije sredstvo jer se njome brani, ne samo Srbija, već međunarodni poredak. Koštunica je odbacio tvrdnje američkog predsednika Džordža Buša da je nezavisnost Kosova bila jedino rešenje jer doprinosi stabilnosti regiona.
– Tvrdnja je netačna, jer kad bi bila tačna značila bi da kršenje međunarodnog prava obezbeđuje stabilnost – rekao je Koštunica.
I zamenik komesara Unmik policije Džim Lias izjavio je juče da „nema nikakvih dokaza o postojanju policijskih stanica MUP Srbije na Kosovu“. On je, učestvujući na debati „Bezbednost na Kosovu“ u Medija centru u Čaglavici, naglasio da u Pokrajini „postoje samo odeljenja Kosovske policijske službe“ i pozvao novinare pojedinih prištinskih medija na albanskom jeziku, da „ukoliko imaju informacije o prisustvu MUP-a Srbije na Kosovu, pruže dokaze policiji kako bi mogla da sprovede istragu“.
Lias je izneo procenu Unmik policije da je „bezbednosna situacija u Pokrajini u ovom trenutku stabilna, ali da postoji određen stepen tenzija u pojedinim oblastima na Kosovu“ i da je „jedan od policijskih zadataka da proceni da li je moguće te tenzije umanjiti“.
– Pitanjem bezbednosti na Kosovu bave se samo KPS i Unmik policija. Neko drugi može sebe nazivati kako hoće, ali to ne predstavlja opasnost za nas. Bezbednosna situacija na Kosovu je stabilna, ali ne odbijamo činjenicu da ima i tenzija i tendencija za destabilizaciju bezbednosti. KPS se maksimalno angažuje, naravno uz podršku stanovnika Kosova i svih onih koji žele mir i stabilnost – rekao je Rešat Malići, asistent zamenika komesara za operativu KPS.
Upitan kada će i kako biti rešeno pitanje suspendovanih srpskih policajaca koji traže da budu pod komandom Unmik policije, Malići tvrdi da je „taj problem rešen“ i da „suspendovani policajci mogu da se vrate u KPS kad god požele“.
– U rešenju o suspenziji stoji da je to tri meseca, ali mi se nadamo da će se oni, barem većina, vratiti pre tog roka. Četvorica su se već vratila. Nećemo dozvoliti paralelizam zbog policajaca iz srpske zajednice koji su izašli iz KPS – naglasio je Malići.
Džim Lias smatra da „svi zaposleni u KPS, u prelaznim oblastima treba da rede pod lancem komandovanja Službe“, a „oficiri koji nisu spremni da to urade krše pravila KPS zbog čega će biti izloženi disciplinskim merama“. Predstavnici Unmik policije i KPS potvrdili su da je „po naređenju komesara policije formirana istražna radna grupa, čiji je zadatak da sprovede istragu o incidentima u Kosovskoj Mitrovici od 14. do 17. marta“, koja će trajati „dok se ne pronađu dokazi protiv počinilaca određenih krivičnih dela“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari