Kovač: Potrebno je početi rešavati pitanje nasleđa rata 1Miro Kovač Foto: wikipedia.org

U dijalogu treba biti, očekujem da se desi probroj, potrebno je početi rešavati pitanje nasleđa rata, nestalih, hrvatske manjine u Srbiji, žrtva rata, rekao je danas funkcioner Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Miro Kovač, uoči posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj.

On je, za hrvatske medije, rekao da će, ako to počne da se rešava, moći puno bolje da se sarađuje na drugim područjima. Prema njegovim rečima, to je pitanje odnosa Hrvatske i Srbije, a sada i Srbije i Evopske unije, jer su svi ti „kriterijumi uvršteni u pregovarački okriv Srbije“.

Na pitanje koliko Hrvatska može da pritiska Srbiju sa Pregovaračkim okvirom, on je rekao da je u interesu Srbije da ispunjava kriterijume ako želi da napreduje u EU.

Govoreći o ratnoj odšteti, on je naveo da postoji sporazum o normalizaciji odnosa dve države kojim je predviđeno da se sklopi sporazum o ratnoj odšteti.

Poglavlje 23 govori da žrtvama rata treba omogućiti pristup pravosuđu, rekao je Kovač.

Funkcioner Socijademokratske partije Joško Klisović izjavio je da se ne zna da li će ratna odšteta biti tema sastanka, ali da ništa ne sprečava premijera Andreja Plenkovića da to pitanje postavi. On želi da bude konkretnih rezultata od posete inače će to biti „još jedna propuštena prilika ovog sastanka na visokom nivou“.

Lepo bi bilo, kao konkretan rezutat, da predsednik Vučić dođe sa informacijama o nestalim Hrvatima ili preda ostatak dokumentacije iz vukovarske bolnice, rekao je Klisović.

To bi bio lep i konkretan potez, konkretan uspeh, ali sumnjam da će do toga doći, dodaje Klisović.

On kaže da se ne mogu očekivati rezultati za hrvatsku spoljnu politiku, ako predsednik i premijer Hrvatske nemaju saglasnost oko tema za razgovor sa Vučićem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari