Nakon što je Republička radiodifuzna agencija (RRA) oduzela dozvolu za emitovanje programa beogradskom SOS kanalu zbog neplaćanja nadoknade, direktor te televizije Dragiša Kovačevićnajavljuje za Danas da neće odustati od tužbi, jer tvrdi da je prevaren na konkursu, koji je još 2006. raspisala RRA.

Naime, na tom konkursu, SOS kanal je za područje Beograda dobio tri frekvencije, 36, 29. i 38. kanal. Kovačevićukazuje da su na kanalu 36, koji pokriva najveći deo teritorije Beograda, odmah nakon dobijanja dozvole počele smetnje od rumunske nacionalne televizije.

– Poslali smo više stotina pisama RRA te 2006, ali nam niko nije odgovorio na njih. Tek naredne godine smo dobili odgovor da problem s kojim se suočava SOS kanal nije u nadležnosti RRA, većje za to zadužena Republička agencija za telekomunikacije (RATEL). Međutim, ja sam ugovor potpisao s RRA i zato njih smatram odgovornim – ističe Kovačević.

Kako dodaje, posle nekoliko molbi, Ratel je uradio merenje na 36. kanalu nakon koga je konstatovano da smetnje postoje. Naš sagovornik objašnjava da je upozoravao RRA da sponzori raskidaju ugovore s SOS kanalom, „ali njih to nije interesovalo“.

– Zbog svega što je zadesilo SOS kanal, pre godinu i po dana smo prestali da plaćamo mesečnu nadonadu i tužili smo RRA. Kablovski emiteri su nas sklanjali van sistema, jer nisu hteli da distribuiraju kanal koji ima smetnje. Inače, nadoknada iznosi milion dinara mesečno – navodi Kovačević.

U međuvremenu su, kaže on, predstavnici Ratela promenili mišljenje i naveli da SOS kanal ne emituje program dovoljnom snagom i da nije tačno da imaju smetnje. Međutim, tehnička služba RTS, koju smo angažovali, utvrdila je da smetnje zbog rumunske nacionalne televizije postoje, naglašava direktor SOS kanala.

– Imam dokumentaciju prema kojoj predstavnici Ratela komuniciraju s rumunskom nacionalnom televizijom, a nama kažu da to nije tačno. Imali smo sastanak s RRA i Ratel-om na kome nam je rečeno da ne postoji rešenje za naš problem, posle koga je odlučeno da se ugasi SOS kanal. U odnosu na 2006. godinu, račun za 2007. je za 60 miliona dinara manji, a u odnosu na 2008. prihod je bio manji za 100 miliona – ističe Kovačević.

Goran Karadžić, zamenik predsednika RRA, kaže za Danas da je Kovačevićtrebalo da vrati dozvolu čim je video da na jednom kanalu postoje smetnje.

– Jasno nam je da postoje smetnje na jednom od kanala SOS kanala, ali nažalost, RRA ne može da pomogne Dragiši Kovačeviću, jer je to u nadležnosti Ratel-a – ukazuje Karadžić. On ne veruje da je SOS kanal pretrpeo velike materijalne troškove, „jer se emituju preko kablovskih emitera“.

Prema njegovom mišljenju, RRA je bila veoma strpljiva, jer je godinu i po dana čekala da Kovačevićplati naknadu. Međutim, ističe Karadžić, s obzirom na to da je on odbio da plati, RRA nije preostalo ništa drugo nego da mu oduzme dozvolu za emitovanje programa.

Kada je reč o tužbi koju je Kovačević podneo protiv RRA i Ratel-a, naš sagovornik kaže da će RRA uraditi po odluci suda kada bude donesena.

Bez dozvole i drugi emiteri

RRA je zbog neplaćanja mesečne nadoknade za emitovanje programa takođe oduzela dozvolu subotičkoj Super TV, koja ima regionalnu frekvenciju. „Super TV je ostala bez dozvole za emitovanje programa zbog duga prema RRA većem od 30 miliona dinara. Taj dug je gotovo cela naknada za jednu godinu. Ako emiteri ne plate dugovanja posle isteka roka u opomeni, RRA će započeti proceduru oduzimanja dozvola. Na ovom spisku dužnika nalaze i emiteri koji imaju nacionalnu frekvenciju“, nedavno je naveo Goran Karadžić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari