Kozarev: Od 240.000 raseljenih Srba na KiM se vratilo manje od 10.000 1Foto: Kancelarija za KiM

Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev sastao se danas, povodom Svetskog dana izbeglica, sa američkim regionalnim koordinatorom za izbeglice Timom Svetom i koordinatorom za Evropu Kancelarije za izbeglice Stejt departmenta, Andreom Semjuelson.

Kako se navodi u saopštenju, Kozarev je predstavnicima američke administarcije zaduženim za brigu o izbeglicama u ovom delu Evrope izneo poražavajuću statistiku najslabijeg održivog povratka proteranog stanovništva na svetu.

On je precizirao da se od oko 240.000 interno raseljenih lica, Srba sa KiM, vratilo održivo svega manje od deset hiljada.

„I oni koji su se vratili neretko se suočavaju sa napadima i administrativnim barijerama, dok namernici koji makar samo posećuju svoja imanja na KiM bivaju lažno optuživani, zatvarani i progonjeni samo zbog toga što ne žele budzašto da prodaju imovinu“ rekao je Kozarev.

On je Sveta i Semjuelsona upoznao sa projektom Sunčana dolina, i naglasio da u narednom periodu treba dati šansu takvim sveobuhvatnim pristupima u pokušaju ostvarivanja održivog povratka na KiM, navodi se u saopštenju.

Zamenik direktora Kancelarije za KiM je ukazao i na privrženost Beograda dijalogu kao najboljem načinu za rešavanje pitanja od interesa za bolji svakodnevni život ljudi na terenu, uključujući i tretiranje tema poput imovine, dodaje u saopštenju Kancelarija za KiM.

Istakao je i da ta vladina Kancelarija sprovodi redovne godišnje programe pravne pomoći, te da na sve raspoložive načine pokušava da ojača povratničke zajednice, i istovremeno podvukao da privremena administracija u Prištini, nažalost, čini sve protiv bilo kakvog kompromisa i aktivno narušava ionako krhku situaciju na prostoru KiM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari