Krhka situacija na Balkanu 1Kosovska Mitrovica Foto: EPA/Djordje Savic

Bezbednosna situacija na Balkanu je vrlo krhka, a balkanske zemlje su glavna meta štetnog uticaja Rusije, izjavio je komandant američkih snaga snaga u Evropi Kertis Skaparoti, tokom izlaganja pred Komitetom za oružane snage američkog Senata, objavio je Radio Slobodna Evropa.

Skaparoti, koji je i vrhovni komandant NATO snaga za Evropu, nazvao je Balkan regionom od strateškog značaja, a takođe je govorio i o dijalogu između Kosova i Srbije.

„Pregovori između Kosova i Srbije o normalizaciji odnosa i postizanju dugoročnog rešenja koje je primenjivo za obe zemlje trenutno su na čekanju. Rusija podstiče regionalnu nestabilnost u naporima da spreči balkanske zemlje u njihovom napretku ka evroatlantskoj integraciji“, rekao je general Skaparoti.

Dodao je da se „Rusija protivi priznanju Kosova kao suverene države kroz političku, i kroz vojnu i ekonomsku pomoć, pokušava da zadrži svoj uticaj u Srbiji“, prenosi RT Kosova pisanje RSE.

„Snage NATO na Kosovu (KFOR), koje čine oko 3.500 vojnika iz zemalja članica NATO i drugih zemalja, igraju važnu ulogu u održavanju bezbednosti i stabilnosti u ovom regionu“, rekao je on. Skaparoti je govorio i o situaciji u Bosni i Hercegovini, naglašavajući da „zemlja nastavlja da radi u pravcu trajnog mira i stabilnosti, uprkos izazovima od Republike Srpske, koja je pod uticajem Rusije“.

U svom svedočenju pred Komitetom za oružane snage američkog Senata, Skaparoti je ocenio da je Rusija „dugoročni strateški konkurent koji vidi SAD i NATO kao glavnu pretnju njenim geopolitičkim ambicijama“. „Moskva nastoji da proširi uticaj na svoje periferne zemlje, da bi podrila solidarnost NATO i kršila pravila zasnovana na međunarodnom poretku“, rekao je američki general Skaparoti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari